Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Londonresa blev etisk stötesten i branschen

Publicerad: 5 november 2010, 08:49

Sveriges Byggindustrier arrangerade konferensresa. Peab tackade ja, Skanska tackade nej.


När Sveriges Byggindustrier, BI, i Örebro arrangerade en studieresa till London i mitten av oktober valde Skanska att inte följa med av etiska skäl.

Med på resan fanns ett tjugotal deltagare, varav drygt hälften är anställda på kommunala bolag i Örebro, Kumla, Hallsberg, Karlskoga och Lindesberg. Övriga deltagare representerade byggbranschen i länen. Liknande resor är årligt återkommande.

– Skanska har inte åkt med på flera år. Att åka iväg ett antal beställare och leverantörer och umgås nära varandra under flera dygn är känsligt. Vi vill inte utsätta våra medarbetare för den risken. Samtidigt vill jag vara tydlig med att det inte finns några belägg alls för att det skulle ha varit något fuffens på denna resa. Det är helt enkelt ett generellt ställningstagande, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska.

Peab i Örebro gjorde en annan bedömning och skickade arbetschefen Anders Bjelke på resan. Han sitter även med i styrelsen för BI i Örebro.

– Vi hade långa möten där vi bland annat gick igenom vilka behov som finns i vår region. Jag ser det som att vi tar ett samhällsansvar genom att sätta oss in i vad som är på gång. Det handlar om att höja blicken, inte om att bygga kompisrelationer, säger Anders Bjelke.

Att de företagare som sitter med i styrelsen av BI i Örebro skulle få ett orättvist försprång gentemot andra entreprenörer som inte bjudits in till resan håller inte Anders Bjelke med om.

– Det är lagen om offentlig upphandling som gäller. Jag ser inte hur vi skulle kunna dra föredelar gentemot till exempel de mindre aktörerna, säger han.

Thomas Jansson är ordförande för BI Örebro – Örebro byggförening och i Örebro läns entreprenörsförening som gemensamt anordnade resan. Han är också vd för Hallsbergsföretaget NA Bygg.

Han ser de årliga resorna som ett viktigt mötesforum. Att årets resa gick till London berodde delvis på att deltagarna ville lära sig mer om OPS, offentlig privat samverkan. Därför hoppades arrangörerna på Skanskas medverkan. Skanska har erfarenhet av OPS i Storbritannien.

– Under de här resorna får kommunerna informera om allt från planberedskap och infrastruktursatsningar till behovet av bostäder. Flera samverkansprojekt har kommit igång tack vare detta, säger Thomas Jansson.

Han berättar att alla deltagare betalade för sig själva. Att ses på hemmaplan hade inte alls varit lika lärorikt och inte gett lika effektiva möten, enligt hans uppfattning.

– Alla tycker att det är bra att det här forumet finns men nu måste vi ställa oss frågan om vi ska fortsätta. Samtidigt undrar jag om vi inte ska kunna ses och diskutera viktiga branschfrågor alls i framtiden.

Per- Lennart Berg på Skanska anser att det är stor skillnad mellan att exempelvis mötas på ett seminarium i Sverige och att resa iväg flera dygn tillsammans.

– Ett seminarium där det är tydligt vilka frågor som ska avhandlas kan vara jättebra att vara med på. Vi träffar även gärna våra kunder och diskuterar enskilt. Riskerna kommer när man bygger relationer som inte är helt affärsmässiga.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.