Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Lönsamt energieffektivisera

Publicerad: 18 November 2008, 11:46

Kraftigt ökade stöd till energieffektivisering i byggnader, höjd skatt för bilar med hög bränsleförbrukning och skarpare byggregler. Det är några av förslagen i Energieffektiviseringsutredningens slutbetänkande, som lämnas till näringsminister Maud Olofsson på tidsdagen.


Enligt EG-direktivet om energieffektivisering ska medlemsstaterna effektivisera energianvändningen med minst 9 procent till år 2016. Det klarar Sverige.

Men potentialen för lönsamma effektiviseringar är mycket större än så och det finns starka skäl som talar för att gå längre än så, enligt den utredning som lämnas till näringsminister Maud Olofsson på tisdagen.

Med rimliga åtgärder kan Sverige energieffektivisera 14 procent, det vill säga 50 TWh, fram till 2016.

- Energieffektivisering är en sparbössa och gör att vi hushållar med jordens begränsade resurser. Det är bra för klimatet och tryggar vår energiförsörjning, säger Tomas Bruce, regeringen särskilde utredare, i ett uttalande.

Vägen till ett energieffektivare Sverige går, enligt utredningen, via ett bidragspaket till energieffektiviseringar i byggnader, höjda drivmedelsskatter, höjd fordonsskatt för bilar med hög bränsleförbrukning, höjda produktions- och konsumtionsskatter på energi, skärpta byggregler och utvidgade program för energieffektiviseringar i industrin.

Den offentliga sektorn ska visa vägen genom energieffektiviseringsprogram i stat, kommuner och landsting.

Bland annat föreslås att kommunerna ska erbjudas att teckna avtal om energieffektivisering med staten. Informationsinsatser ska ske genom ett särskilt Forum för energieffektivisering.

Enligt EG-direktivet ska Sverige följa upp resultaten av energieffektiviseringen. År 2011 och år 2014 ska Sverige redovisa hur det går och lägga fram nya handlingsplaner för kommissionen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.