fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Malmöbyggnader prisas

Publicerad: 27 augusti 2021, 11:08

Ombyggnadsprojekt präglat av återbruk får Malmös stads stadsbyggnadspris 2021. Foto: Bojana Lukac

Nu är det klart vilka byggnader som belönas med Malmö stads Stadsbyggnadspris och miljöbyggpriset Gröna lansen.

Ämnen i artikeln:

WingårdhsWingårdhs ArkitekterVasakronanWhite ArkitekterBuilding Sustainabilityhållbart bygganderenoveringrestaureringåterbrukombyggnad

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Magasin 211 i Varvsstaden i Malmö får stadens Stadsbyggnadspris och kontorshuset Priorn tar hem priset Gröna Lansen. Priserna delades ut i dag under en ceremoni i rådhuset i Malmö.

Den över 100 år gamla byggnaden Magasin 211 i Varvsstaden har fått nytt liv genom varsamt bevarande och återbruk. Aktörerna bakom projektet är Varvsstaden AB tillsammans med Wingårdhs arkitekter och Restaurera. 

Magasin 211, Stadsbyggnadspriset 2021

Typ av projekt: Ombyggnation till kontorslokaler och restaurang

Byggherre: Varvsstaden AB

Arkitekt: Wingårdhs

Antikvarie: Restaurera

Färdigställt: 2021

 

Juryns motivering

”Genom ett träffsäkert förhållningssätt till bevarande och återbruk har Magasin 211 återigen fått en ny användning. Med utgångspunkt i byggnadens karaktärsdrag och en cirkulär inställning till material, inventarier och kulörer, har en unik och sinnlig upplevelse skapats. Ett samtida lager har varsamt adderats till hundra års förändringar, så att byggnadens historia fortsatt går att läsa. Tegelfasaden, gjutjärnsfönstren, portar och detaljer har försiktigt restaurerats. Nya håltagningar och tillägg öppnar byggnaden mot stadsrummet och skapar förutsättningar för att stadsmiljön ska bli inbjudande och levande. Återbruket har hållit klimatavtrycket nere, utmanat invanda arbetssätt och ställt krav på flexibilitet och engagemang hos alla inblandade. Magasin 211 är ett projekt som berör, inspirerar och sätter ribban högt för den kommande utvecklingen av Varvsstaden.”

Miljöbyggpriset Gröna Lansen går till det energieffektiva kontorshuset Priorn, som är ett samarbete mellan Vasakronan och White Arkitekter. 

Priorn, Gröna Lansen 2021

Typ av projekt: kontorslokaler, minnesmottagning och forskningsklinik

Byggherre: Vasakronan

Arkitekt: White Arkitekter

Färdigställt år: 2020

 

Juryns motivering:

”Priorn har energilösningen som sticker ut – eller snarare ner till 350 meters djup. Med geoenergi förses byggnaden med både värme och kyla efter säsongens behov. Dessutom räcker energin även till grannfastigheten. Som en stillsam kontrast till det centrala och energifyllda läget vilar Sinnenas trädgård på toppen av Minnesklinikens verksamhet. Takträdgårdens olika rum bjuder på upplevelser för doft, syn och känsel, som ger goda minnesassociationer och möjlighet till återhämtning för patienter, anhöriga och personal. Priorn är ett första avstamp på vägen till klimatneutralt byggande i staden. Som föregångare visar Priorn var de stora insatserna behöver sättas in för att nå Malmös klimatmål.”

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev