Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Många städer illa rustade för extremväder

Publicerad: 30 oktober 2018, 14:41

Enligt Europeiska miljöbyrån kommer den globala uppvärmningen att medföra att extrema väderförhållanden blir allt vanligare och kraftigare.

I en ny Urban Insight-rapport från Sweco ges konkreta förslag på hur städer med en så kallad ”blågrön infrastruktur” kan förbereda sig inför kommande klimatförändringar.


Ämnen i artikeln:

Sweco

Med klimatförändringar kan perioder med ökad nederbörd bli allt vanligare. Men många kommuner och städer saknar en hållbar strategi för kommande förändringar, konstaterar Sweco i sin nya rapport. Det kan medföra stora samhällsekonomiska kostnader. Enligt Mattias Salomonsson, skyfallsexpert på Sweco, behöver hanteringen av intensiva skyfall komma in tidigt i samhällsplaneringen.

– Med en tydlig strategi går det att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar hantering av såväl dagvatten som skyfall och förebygga många av de skador som kan ske, säger han.

I en ny Urban Insight-rapport från Sweco ges konkreta förslag hur städer med en så kallad ”blågrön infrastruktur” kan förbereda sig inför kommande klimatförändringar. Grön infrastruktur kan bestå av ”naturliga” åtgärder som att anlägga parker, trädgårdar, landskap och gröna tak. Blå infrastruktur innefattar vattendrag, våtmarker och hållbara dräneringssystem.

– Det är generellt sett mer ekonomiskt att göra förberedande arbete för att skapa en långsiktigt hållbar hantering av skyfall än att ta kostnaderna för översvämningar när regnet väl kommer, säger Mattias Salomonsson.

Tre grundläggande åtgärder finns med i rapporten. Det första handlar om att planera staden så att större mängder regnvatten kan tas om hand lokalt. Om det är för mycket vatten för detta bör det finnas extra kapacitet för förvaring, endera på konstgjord väg eller i naturen. I sista hand, om detta inte lyckas, bör det finnas möjlighet att ha sådana markförberedelser som gör att vattnet kan kanaliseras bort via naturliga eller konstruerade vattenvägar.

Läs hela rapporten:

https://www.swecourbaninsight.com/urban-move/from-threat-to-opportunity-revaluating-storm-water-management-in-urban-areas/?utm_medium=pressrelease&utm_source=cision&utm_campaign=group

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Sweco

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.