lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljöcertifiering av hus ska bli enklare

Publicerad: 16 februari 2016, 12:45

En regelförenklig gör att likartade hus i ett område kan samgranskas, vilket innebär mindre pappersarbete för den fastighetsägare som vill miljöcertifiera sina hus.

Nu ska det bli billigare och framför allt enklare att certifiera byggnader utifrån systemet Miljöbyggnad. Genom ett nytt förenklat system ska den som vill certifiera ett nytt bostadsområde kunna göra det utifrån ett enda hus om samtliga hus i området är identiska.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


– Tidigare har den som velat certifiera ett bostadsområde, varit tvungen att göra en handpåläggning och lämna in uppgifter för samtliga hus i ett nybyggt område. Nu ska det räcka med att lämna in uppgifter för ett hus och uppge att de övriga är identiska, säger Carl-Fredrik Fridén, kommunikatör på Sweden Green Building Council.

Med det tidigare systemet har fastighetsägaren varit tvungen att fylla i 20 blanketter för ett bostadsområde med 20 hus, även om dessa i stort sett varit identiska om man vill miljöcertifiera sina hus utifrån systemet Miljöbyggnad.

På Sweden Green Building Council hoppas man att reformen ska leda till att fler låter certifiera sina hus.

– Den största besparingen och vinsten är ju att fastighetsägaren slipper en massa pappersarbete kring certifieringen.

Carl-Fredrik Fridén ser ingen större risk i att det nya systemet skulle kunna leda till fusk, på så sätt att man bara bygger ett hus enligt alla kriterier för Miljöbyggnad och slarvar med resten. Det finns fortfarande en kontrollfunktion.

Efter två år ska de certifierade husen verifieras. Då görs stickprovskontroller och faktorer som energiförbrukning, inomhusmiljö och annat som ingår för att klassas som Miljöbyggnad kontrolleras.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev