Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Miljöklassning kräver bättre branschsamarbete"

Publicerad: 30 april 2015, 05:26

Ylva Lageson, projektchef på NCC, Maria Eriksson, hållbarhetsstrateg på NCC och Per Lundström, inköpschef på NCC i en paneldiskussion om miljöcertifiering.

Foto: Mattias de Frumerie

Kraven på att det som byggs är miljöcertifierat ökar snabbt. "Det finns ett jätteintresse att ha ett prestigeprojekt inom miljö. En helt vanlig byggnad går knappt att sälja", säger Erik Dahlström, projektledare, NCC Property Development.


Särskilt de kommersiella fastighetsägarna är numera mycket medvetna och beredda att investera i byggnader som är klassificerade enligt något av de många certifieringssystem som finns. Även antalet hyresgäster, däribland flera svenska storföretag, som bara kan tänka sig att hyra in sig i miljöklassificerade byggnader ökar. Detta var ett av ämnena som togs upp när NCC arrangerade en hållbarhetsdag för sina leverantörer nyligen.

– Ungefär år 2009 började NCC och Sverige att arbeta med miljöcertifiering av byggnader. I början var branschen skeptisk men sedan kom en ketchupeffekt. I dag ses certifieringen som en möjlighet till att kunna göra bättre affärer. Beställarna har blivit allt kunnigare, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.

En viktig del i certifieringssystemen är att kunna dokumentera vilka material som byggs in i husen. Att entreprenören och leverantörerna fördjupar samarbetet för att öka kunskapen om produkterna blir allt viktigare. NCC uttryckte att det blir alltför tidsödande för entreprenören att själv göra förarbetet för att se om varje produkt håller måttet.

– Ni kan era produkter, ni måste jobba med hållbarheten. Vi på NCC står för kunskapen om vad beställaren vill ha, sade Per Lundström, inköpschef på NCC Construction.

Christina Lindbäck talade om vikten av att mötas och lära av varandra för att snabbare kunna ställa om till hållbara lösningar inom branschen.

– Vi vill samverka med leverantörerna för att kunna möta de målsättningar som vi ställer upp. Det är redan stor skillnad på hur vi samarbetar i dag jämfört med för några år sedan. Hela branschen har en vilja att bidra med ökad nytta, sade hon.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.