Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljömålen kräver tunga investeringar

Publicerad: 4 september 2012, 07:34

Det går att klara målet att öka energieffektiviteten med 50 procent till 2050, men det blir tufft.  Det behövs investeringsinjektioner på mellan 25 och 50 miljarder kronor per år. Det skriver IVA i rapporten ”Ett energieffektivt samhälle – Hinder och möjligheter att nå en halverad energianvändning till 2050”.


– Vi måste börja nu, genast. Hittills har de energieffektiviserande åtgärderna bara varit en droppe i havet. Det har mest handlat om demoprojekt inom nyproduktionen samtidigt som de stora volymerna ligger i de miljontals bostäder i beståndet som behöver renoveras under perioden fram till 2050, säger Björn O Nilsson, teknisk doktor KTH och sedan fyra år vd på IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin.

– Det är viktigt att miljökvalitetsmålet för energiförbrukning inte bara blir en papperstiger. En viktig förutsättning för att klara detta är att satsa på att energieffektiviseringen i det befintliga beståndet sker samtidigt som de nödvändiga renoveringarna, säger Björn O Nilsson.

Rapporten är framtagen av IVAs arbetsgrupp för ”Bebyggelse” med Per Westlund som ordförande. Den röda tråden är att det finns skapliga förutsättningar för att nå målet till 2020, det vill säga att minska energianvändningen med 20 procent.

”De första 20 procentens energieffektivisering i en byggnad kan oftast nås utan ombyggnader, exempelvis genom att optimera värme- och ventilationssystem och genom att byta ut ineffektiva komponenter. Kan fastighetsägarna få med hyresgästerna i sina ansträngningar, är det möjligt att nå ytterligare besparingar”, skriver gruppen i rapporten.

Men att fixa 50 procent till år 2050 kommer, menar IVA-gruppen, att bli betydligt svårare.

– Då krävs det investeringstunga åtgärder i byggnadernas klimatskal. Det förutsätter lång teknisk livslängd samtidigt som avkastningsmöjligheterna är låga.

IVA identifierar ytterligare en rad hinder: Nuvarande byggregler, resursbrist, sätt att kalkylera, bevarandekrav, osäkerhet när det gäller fjärrvärmens prissättning, brist på incitament i hyressättningen och brist på bred kompetens.

Antalet bostäder i Sverige uppgår till 4,5 miljoner totalt, varav 2,5 miljoner i flerbostadshus. Uppskattningsvis tre av fyra av dessa kommer att kräva omfattande åtgärder under de kommande knappt 40 åren fram till 2050. Då måste cirka 50 000 bostäder i flerbostadshus byggas om varje år – vilket motsvarar en investering på mellan 25 och 50 miljarder kronor per år. Varje bostad kostar mellan 500 000 och 1 000 000 kronor att bygga om till den nivå som krävs enligt framtidens krav, inklusive merkostnader för energieffektivisering. Merkostnaderna bedöms vara 20-40 procent av hela renoveringskostnaden när åtgärderna genomförs i samband med ombyggnad.

– Det här handlar inte så mycket om att ta fram och tillämpa nya tekniker, även om vi naturligtvis ska ta till oss ny teknik och nya material. I första hand är det här en ekonomisk fråga, om främst morötter, men kanske även piskor, och att fastighetsägare som investerar i energisnåla lösningar då måste få avkastning, säger Björn O Nilsson.

– Huvudscenariot är givetvis att de globala energipriserna kommer att sticka iväg. Här har vi en utmaning på den svenska marknaden, fjärrvärmen. Det är en grön modell men innebär också att vi till stora delar är inlåsta. I realiteten så riskerar vi att fjärrvärmetaxorna höjs om fastighetsägare investerar i energieffektivisering och energianvändningen minskar. Det är givetvis fundamentalt ohållbart om så blir fallet.

Björn O Nilsson är trots allt optimistisk. Han tror att staten kommer att kliva fram, visa vägen och kanske initiera demoanläggningar. Däremot tror han inte att staten kommer att lansera något slags stort finansieringsprogram.

– Sverige har varit bra på grön och energisnål nyproduktion, men svagare på att fokusera på det befintliga beståndet. Det utgör inget alternativ för oss att enbart bli världsmästare på hållbar nyproduktion. Det är ingen lösning. Att klara nyproduktionen är en självklarhet, men det räcker inte.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.