Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljömärkning av hus behöver ekonomiska styrmedel

Publicerad: 23 januari 2012, 08:49

Ekonomiska incitament som sänkt fastighetsskatt eller lägre försäkringspremier behövs för att få fart på miljöcertifieringen av byggnader i Sverige. Den slutsatsen drar Filip Elland, nybliven civilingenjör vid Lunds tekniska högskola, i sitt examensarbete.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

– Det är ju ingen nyhet att använda ekonomiska styrmedel för att påverka en industri. Det skulle ge en positiv effekt på miljöcertifieringen av byggnader i Sverige, säger Filip Elland som nu jobbar med miljöcertifiering på fastighetsbolaget Briggen i Malmö.

Trots att intresset för miljöcertifiering har ökat kraftigt de senaste två åren är bara drygt 450 svenska hus miljömärkta med någon av de fem olika certifieringar som används i landet, visar Byggindustrins sammanställning.

För ungefär fem år sedan infördes ekonomiska incitament och snabbare tillståndsprocess i USA. I dag finns det 6 200 Leed-märkta hus och 21 000 pågående certifieringar i USA. Det framgår av den omfattande utvärdering som gjorts av branschorganisationen Naiop.

Enligt Filip Elland är miljöcertifiering ett viktigt verktyg för att nå Sveriges mål för energianvändning i byggnader, som ska halveras till år 2050. Energieffektiv nyproduktion räcker inte, det är energianvändningen i Sveriges befintliga byggnader som måste ner.

Filip Ellands examensarbete bygger på en omfattande genomgång av rapporter och annan litteratur. Han har även skickat ut enkäter och intervjuat 14 certifieringsexperter på bygg-, konsult- och fastighetsbolag samt branschorganisationer.

De tillfrågade ser flera starka drivkrafter till varför man ska miljöcertifiera sina hus, exempelvis ökat fastighetsvärde och lägre driftskostnader. Men nästan alla tillfrågade tycker att bättre information och nya ekonomiska morötter skulle få fart på utvecklingen.

Några exempel som nämns är förmånligare lån, lägre försäkringspremier, snabbare planprocess, sänkt fastighetsskatt under en period eller möjligheten att fondera skattebefriat kapital till gröna åtgärder.

Filip Elland jämför med de bidrag och skattelättnader som miljöfordon har fått i Sverige de senaste tio åren. Stödet har lett till att 40 procent av de nya bilar som säljs i dag är miljöbilar.

FAKTA: Halvering av energin till år 2050
Byggnader står för ungefär 40 procent av Europas totala energianvändning och de är den enskilt största posten i världsdelens energiomsättning. I Sverige ska byggbeståndets energianvändning minska med 20 procent till år 2020 och med 50 procent till år 2050, i båda fallen jämfört med användningen år 1995.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev