Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljömärkning med hårda energikrav ökar i Frankrike

Publicerad: 21 april 2009, 10:52

På drygt tio år har HQE blivit den dominerande certifieringen av miljöanpassade byggnader i Frankrike. Hundratals HQE-projekt planeras eller är redan byggda i landet.


– Jag tror att efterfrågan på HQE kommer att öka i framtiden. I första hand för att det leder till en hälsosam inomhusmiljö och i andra hand på grund av klimatfrågan, säger Dominique Jourdain, ordförande för organisationen HQE.

Organisationen HQE bildades 1996 av ett stort antal parter inom byggbranschen: byggherrar, arkitekter, konstruktörer, byggmaterialtillverkare och installatörer. Men även den franska miljö- och energimyndigheten ADEME fanns med bland grundarna.

Nyligen togs det även in representanter för dem som jobbar eller bor i husen i styrelsen. Organisationen har också blivit klassad som ”samhällsnyttig” av franska staten. Det är ett viktigt erkännande och en av förklaringarna till varför HQE är så förankrad i det franska samhället.

– Föreningen ska vara en viktig drivkraft mot ett hållbart byggande. Den ska vara ett forum för utbyte av information mellan olika discipliner och andra parter i byggprocessen, säger Dominique Jourdain.

Föreningen har tagit fram 14 kriterier som ska vara uppfyllda för att ett projekt ska klara certifieringen, som utförs av ett oberoende företag. Sju av kriterierna styr byggnadens miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv, från byggfasen till användningen av huset.

De övriga sju kriterierna styr inomhusmiljön, till exempel ljudmiljö, luftfuktighet, ljusinsläpp och ventilation. Kriterierna är en sammanställning av kraven från en rad olika myndigheter.

Men på en punkt går HQE:s kriterier avsevärt längre. Energianvändningen får vara högst 20 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är en energianvändning på samma nivåer som passivhus och betydligt lägre än ett traditionellt nybyggt franskt eller svenskt hus, som ligger på 120-130 kilowattimmar per kvadratmeter.

Organisationen diskuterar nu hur kriteriedokumentet kan utvecklas. Man har bland annat tankar om att lägga till krav på insamling av regnvatten som kan användas till att spola toaletter.

En anpassning till renovering av befintliga byggnader är i sin linda. Men det är svårt att miljöanpassa och energieffektivisera gamla byggnader, förklarar Dominique Jourdain.

– Det som byggbolagen diskuterar, den centrala frågan, är vad merkostnaden blir och hur lång tid det tar innan det betalar sig, säger Dominique Jourdain.De 14 kriterierna i HQE

Eko-konstruktion
1. Att skapa byggnader i harmoni med sin närmiljö
2. Val av integrerade processer och byggprodukter
3. Byggarbetsplats med låga utsläpp

Eko-management
4. Minskad energianvändning
5. Minskad vattenanvändning
6. Minskat byggavfall
7. Minimalt behov av drift och underhåll

Komfort
8. Kontroll av luftfuktighet
9. Bra ljudmiljö/låg nivå av buller
10. Visuell komfort
11. Kontroll av lukt

Hälsa
12. Ren och hygienisk interiör
13. Ren luft
14. Kontroll av vattenkvalitet


Ordförklaringar

HQE, Haute Qualité Environnementale. Certifiering av en byggnads energianvändning, miljöanpassning samt inomhusklimat.

THPE, Très Haute Performance Energétique. Fransk standard för lägre energianvändning i en byggnad.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.