Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljömärkningar samlas under samma tak

Publicerad: 11 februari 2011, 11:26

Fyra av de sex miljö- och energimärkningar av hus som används i Sverige tas över av den nybildade föreningen Sweden Green Building Council.


Föreningen driver den svenska verksamheten av EU:s energiprogram Green Building. Vid årsskiftet tog Sweden Green Building Council, SGBC, över den svenska märkningen Miljöklassad byggnad.

Till sommaren kommer föreningen även att administrera den svenska versionen av brittiska märkningen Breeam. SGBC ska också hålla i en svensk anpassning av regelverket bakom den nordamerikanska märkningen Leed.

– Sweden Green Building Council ska vara en svensk paraplyorganisation som påverkar branschen att bygga mer hållbart, säger Bengt Wånggren, chef på den nya organisationen.

Under hösten 2009 bildade 13 av Sveriges större byggbolag, arkitektkontor, fastighetsägare och tekniska konsulter föreningen Sweden Green Building Council. Föreningens namn hör inte ihop med EU-märkningen Green Building.

Stöttar nationella föreningar
Modellen för föreningen är istället miljöorganisationen World Green Building Council. Den internationella organisationen stöttar nationella ”lokalföreningar”, som bland annat finns i USA, Storbritannien, Polen och Tyskland. Syftet är att driva på bygg- och fastighetssektorns hållbarhetsarbete.

– Föreningens främsta verktyg är miljömärkningarna. Men vi ska även jobba med utbildning, opinionsbildning och att påverka beslutsfattare, säger Bengt Wånggren.

Tills nyligen var han utvecklingschef på organisationen Fastighetsägarna och Sveriges representant för EU-projektet Green Building. Men våren 2010 fick han ansvaret för föreningen Sweden Green Building Council och blev samtidigt vd på det servicebolag som föreningen äger, Building Green in Sweden AB.

Bengt Wånggren tog med sig arbetet med EU-märkningen Green Building in i föreningen. Strax innan jul blev det klart att SGBC även tar över den svenska märkningen Miljöklassad byggnad och delar av dess organisation.

Ny logotyp
– Vi har tagit fram en ny logotyp och byter namn på certifieringen till Miljöbyggnad. Det tidigare namnet har fått kritik för att det var långt och vi ville också betona att det blir en nystart för certifieringen i vår regi, säger Bengt Wånggren.

SGBC kommer även hålla i delar av den svenska verksamheten kring de internationella märkningarna Leed och Breeam. Just nu håller SGBC på och tar fram ett svenskt Breeam Commercial.

– Ja, alla avtal är påskrivna, säger Bengt Wånggren.

Föreningen ska även hålla i kontakten med organisationen bakom Leed.

– Vi tar inte fram någon svensk version, för det tillåter inte den internationella organisationen. Men vi kommer att ta fram alternativa svenska vägar för att uppnå de poäng som ger de olika nivåerna silver, guld, platina. Användningen av fjärrvärme är en sådan väg, säger han.

Sweden Green Building Council tar därmed kontrollen över fyra av de fem miljömärkningar av hus som finns i Sverige. Endast Svanen blir kvar i en annan organisation.

– Det är vi som har tagit initiativet till det. Någon annan hade kunnat driva någon av dem men det är det ingen som velat göra, säger Bengt Wånggren.Många olika märkningar inget problem

Det finns sex olika miljö- och energimärkningar för hus i Sverige. Men Bengt Wånggren, chef på den nybildade organisationen Sweden Green Building Council, SGBC, tycker inte att det är för många.

– Skälet till att vi har flera certifieringar i Sverige är att vi tycker att de behövs, säger han.

Bara några hundra svenska byggnader har hittills miljömärkts i Sverige. För att miljöcertifiering av hus ska få genomslag krävs det olika märkningar, anser Bengt Wånggren. Exempelvis till olika typer av byggnader och olika typer av kunder, som investerare, köpare och hyresgäster.

Han får medhåll av Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen och filosofie doktor på riskanalyser av energi- och miljösystem.

– Finns det bara en märkning skulle den lida av sin monopolisering. Dynamiken försvinner och vidareutvecklingen går trögt, säger han.

I sammanhang där man har flera olika miljömärkningar brukar det dessutom finnas färre ostyrkta påståenden om produkter, jämfört med länder och branscher där det saknas miljömärkningar, enligt Mikael Karlsson.

Gruppen som bildade SGBC var först ense om att bara driva en av de två internationella märkningarna i kombination med ett nationellt system.

Två liknande märkningar
Men Skanska har sedan 2009 certifierat hus i Sverige enligt den nordamerikanska märkningen Leed. Samma år började NCC miljöklassa byggnader enligt det brittiska systemet Breeam. Och varken Skanska eller NCC ville släppa sin internationella märkning. Det fanns också en internationell efterfrågan på båda systemen.

– Vi enades därför om att driva båda de internationella systemen trots att de är väldigt lika varandra, säger Bengt Wånggren.

Alla miljömärkta hus är ett steg i rätt riktning oavsett vilken av certifieringarna husägaren valt, anser han. Märkningarna kommer att förändras och förbättras. Den svenska marknaden kommer att lära sig sina märkningar och den internationella marknaden sina. Proffsen kommer att lära sig skillnaderna.

Men om ett par år kommer miljöcertifieringen till bostadsmarknaden. Och för vanliga konsumenter blir det viktigare med en enda märkning, enligt Bengt Wånggren. På den marknaden är Svanen och Miljöbyggnad till konkurrenter.

Internationellt finns det åtskilligt fler miljömärkningar. Antalet ligger någonstans mellan 50 och 200, enligt olika uppskattningar som Byggindustrin tagit del av.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.