Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljöpionjär: Erik Hedenstedt

Publicerad: 11 december 2008, 14:43

Han är entreprenören som visat att det går att förena två världar. Erik Hedenstedts lågenergihus är byggt av organiska och återvunna material men är samtidigt fullt av modern energiteknik.


– Jag känner mig inte så miljövänlig. Jag gillar ju sportbilar och är ganska dålig på att källsortera, säger Erik Hedenstedt.

Ändå kör han en liten och mycket bränslesnål dieselbil. Och känner stor tillfredställelse över att använda återvinningsbara naturmaterial som tegel, lerputs, kalksten och massiva trägolv. Men han kommer inte från miljörörelsen, har inte sin identitet i de kretsarna.

Han är snickare med ett stort intresse såväl byggnadsvård som ekologisk och antroposofisk arkitektur. Sedan 16 år driver han en firma som lägger om tegeltak. Ur denna föddes nästa verksamhetsidé, att köpa och sälja återvunnet tegel.

– Om det är något jag är ganska stolt över så är det att jag har lyckats att kombinera en kommersiell verksamhet med att återvinna stora mängder tegel. Det känns extra bra att kunna göra något för miljön på marknadens villkor, säger han.

De senaste fem åren har han sålt ungefär 300 ton återvunnet taktegel om året. Han köper in det från rivningsfirmor, andra takfirmor och privatpersoner. Normalt brukar han ha 500 – 1 000 pall tegel i lager.

Under många år gick han och drömde om att bygga ett hus som kombinerar ekologiska material och modern miljöteknik. När han funderade över byggmaterialen upptäckte han att det inte finns någon butik som både säljer ekologiska byggmaterial och miljöteknik som solfångare och värmeväxlare.

– Men jag hade sett sådana affärer i Tyskland och vet att de finns även i Holland och Storbritannien. Jag tänkte att det måste finnas en efterfrågan för en sådan butik, säger Erik Hedenstedt.

Så han startade ett nytt bolag, Ekologiska Byggvaruhuset, en byggnadsvårdsliknande butik som säljer allt från lerpigment och linullsisolering till ackumulatortankar och värmeväxlare.

Via företaget drog han igång sitt drömprojekt, Solenergivillan. Ett miljöanpassar, energisnålt och hälsosamt hus byggt av naturmaterial. En byggnad som samtidigt innehåller den senaste tekniken från passivhusvärlden.

– Jag ville att huset skulle få en modern arkitektur för att tvätta bort den ”foträta” stämpeln från de ekologiska materialen.

Nu är huset klart och intresset har varit stort. Under byggprocessen har han haft många studiebesök från bland annat kommuner och fastighetsbolag. Butiken öppnade i maj 2007.

Men trots den uppmärksamhet huset har skapat har butikens försäljning av ekologiska byggmaterial inte tagit fart. Kanske beror det på att det allmänna intresset för ekohus, kretsloppstänkande och ekobyar föll under 1990-talet.

Samhället vände istället blicken mot energieffektivitet, koldioxidutsläpp och passivhus. En rad fukt- och mögelskandaler har gjort att många byggare är oroliga för att stoppa in organiska material i väggarna.

Ekologiska Byggvaruhusets lågenergihus är till och med tätare än normen för passivhus kräver. Men konstruktionen är samtidigt diffussionsöppen. Det innebär att om en liten mängd vatten tar sig in i konstruktionen ska den vara tillåtande, fukten ska kunna torka ut både inåt och utåt.

Erik Hedenstedt har bestämt sig för att vara uthållig, han kommer att fortsätta sälja och använda naturmaterial. Han tycker att det är helt ok att folk använder syntetiska material. Men de organiska materialen är mer miljöanpassade, hävdar han.

– Leran till lerputsen som täcker innerväggarna är lokalproducerad och har inte behövt några transporter. Den är hämtad från åkern här intill, säger han och pekar på ett par gropar utanför fönstret i vardagsrummet.

Ett annat exempel är väggarnas linullsisolering. Produktionen har krävt mycket mindre energi än tillverkningen av mineralull men har ungefär samma lambdavärde, isolerande förmåga.

– Jag gör det här för att det är roligare och mer intressant än konventionellt byggande. Mitt entreprenörskap är framför allt drivet av lust. Och om det ger lite samhällsnytta också är det en bonus, säger han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.