Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljöpionjär: Hans Eek

Publicerad: 11 december 2008, 14:59

En av upphovsmännen bakom begreppet passivhus har ett uttalat samhällsengagemang. Hans Eek vill förändra världen. Just nu hoppas han att 400 miljoner kineser ska välja att flytta in i energieffektiva passivhus.


– Det jag känner mig mest stolt över är egentligen att jag har ändrat uppfattning, säger arkitekten Hans Eek.

Det var hans första uppdrag. En pensionerad handarbetslärarinna hade reagerat på resursslöseriet i världen. Det var 1975 och hon kom till Efem Arkitektkontor, där Hans Eek jobbade, och ville att byrån skulle rita ett solhus åt henne.

Hans Eek ritade ett välisolerat hus fullt av energiteknik. Drygt 40 kvadratmeter solfångare på taket och 80 ton sten i källaren som lagrade värmen. Huset hade en värmepump, fläktar och åtta stycken spjäll som via en reglercentral skulle styra luften. Och ett Clivus Multrum, en avancerad mulltoa.

– Det fungerade inte alls, det var så komplicerat att man behövde vara civilingenjör för att kunna bo i huset, berättar han.

Två år senare gjorde han ett nytt försök. Han ritade ett hus åt familjen Lundh i Färgelanda, norr om Uddevalla. Huset skulle bli en av förlagorna till de energisnåla passivhusen.

Det var välisolerat, hade inga avancerade apparater och skulle inte behöva något tillskott av el-energi. Tanken var att själva huset skulle fungera som en solfångare.

– Att jag vände på kakan och skapade en ganska enkel lösning, att jag kom till den insikten, är jag väldigt glad över, säger Hans Eek.

Sedan dess har han på olika sätt jobbat med utvecklingen av passivhus. Idag anlitas han även som konsult av andra arkitekter. Han får följa deras projekt och bevaka att husen verkligen blir passivhus. Den här rollen, att få vara sakkunnig, tycker han är väldigt lustfylld.

Till exempel blev han i maj 2007 kontaktad av företradare för ett kinesiskt bostadsbolag. De vill att han ska medverka i ett demonstrationsprojekt på 400 lägenheter med passivhusteknik som ska byggas i staden Dalian på Kinas Östkust, nära Korea.

– På tio år kommer 400 miljoner kineser att flytta in till städerna, räknar man med. Det är lika mycket som Europas hela befolkning. Och de behöver någonstans att bo.

Får man igenom passivhustekniken i hela Kina så har man gjort något väldigt bra för klimatet, säger han. För Hans Eek har aldrig varit intresserad av att maximera sina inkomster.

– Vad är det för intressant i det. Jag vill förändra världen. Slå den med häpnad. Visa att det faktiskt går att få en god komfort och god hälsa i bostäder med en tiondel av koldioxidutsläppen. Den utveckling som världen har i dag är ingen sund utveckling, säger han.

Han räknar upp orättvisor mellan industriländer och utvecklingsländer, klimatförändringarna, att vi använder för mycket energi, konsumerar för mycket onödiga prylar.

– Politiskt ligger jag ganska långt till vänster. Men jag är inte politiskt aktiv, religiös eller med i miljörörelsen. Utan jag får utlopp för mitt engagemang genom jobbet. Det här är mitt bidrag, säger han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.