Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljöpionjär: Johnny Kellner

Publicerad: 15 december 2008, 09:10

En av Sveriges mesta frontfigurer inom bygg och miljö vill inte gå i pension. Johnny Kellner har fortfarande en rad projekt att genomföra. Till exempel vill han ena byggbranschens beräkningar av koldioxidutsläpp.


Han har svårt att välja en händelse eller ett projekt han är mest stolt över. För Johnny Kellner har jobbat med miljö inom byggbranschen i nästan tre decennier. Listan på projekt han drivit eller deltagit i är så lång att den nästan är omöjlig att skriva.

Det första han kommer att tänka på är när han år 2000 blev utnämnd till årets miljöprofil av byggsektorn. Och sedan fick hasta vidare för att samma dag ta emot Isover Gullfibers miljöpris.

– Så fåfäng får jag väl vara, säger han och ler.

Johnny Kellner funderar några sekunder och ger ett annat exempel. Han var ordförande för den arbetsgrupp inom Sveriges Byggindustrier som startade upp systemet med byggvarudeklarationer, en slags innehållsförteckning för byggvaror.

Han är också stolt över bostadsområdet Majroparken i Gubbängen i södra Stockholm, 210 lägenheter med bostadsrätt. Johnny Kellner var då projekterings- och miljöchef på bolaget JM Bostad i Stockholm.

Området var inflyttningsklart 1999 och blev senare utsett till ”bäst miljöanpassade bostadsområde” av Stockholms stad och Byggmästareföreningen.

Målsättningen med projektet var att alla skulle kunna ta till sig miljöanpassningen, inte bara de speciellt miljöintresserade. Vilket fortfarande är en av Johnny Kellners ledstjärnor.

– För att göra mest nytta för miljön måste man nå den breda massan, säger han.

Fast på sätt och vis är han mest stolt över Veidekke Bostads plattform för klimatanpassade och kostnadseffektiva bostadshus, Tellhus. Eftersom det pågår just nu, förklarar han. Han är teknik- och miljöchef på bolaget och motorn bakom konceptet.

– Det märkvärdiga är att det inte är så märkvärdigt, säger Johnny Kellner.

Tellhus är en slags kostnadsoptimering av miljöeffekten som betonar förändrat beteende hos de boende. Istället för att lägga pengarna på extremt mycket isolering kan man välja energieffektivast möjliga vitvaror, öka medvetenheten hos de boende med teknik som visar energianvändningen samt sänka inomhustemperaturen en grad.

Eftersom väggar och fönster är tillräckligt väl isolerade blir temperaturen inomhus jämnt fördelad, inga kallras utmed väggar eller dragiga fönster. Då kan man sänka temperaturen något utan att bostadskomforten försämras, lovar han.

Att prata miljö och energi med Johnny Kellner är som att lyssna på ett samtal med Hasse Tellemar, som under många år ledde radioprogrammet ”ring så spelar vi”. Det ena ämnet hakar i det andra och samtalet är till synes outsinligt.

Siffror över värmepumpars värmefaktorer och minskade koldioxidutsläpp från elanvändning avlöses av tankar om förnybar elproduktion. Sol- och vattenkraft. Vidare till samhällets energiförsörjning. Han blir filosofisk och visionär med hejdar sig sedan och återvänder till det förflutna.

År 1986 var han konsult på Sweco, som konstruerade kvarteret Höstvetet i Hagsätra i södra Stockholm. Byggnaden hade en inglasad gård och värmen från denna pumpades under sommaren ner i borrhålslager i berggrunden. På vintern hämtades värmen upp igen.

– Jag har alltid jobbat med hi tech, säger han.

Men han förklarar att han är glad över att han utvecklats mot att skapa enklare projekt. Byggnader som bygger på systemanalys, som Tellhus. De är enklare att bygga och sköta men ger samma miljöeffekt. Dessutom låga energibehov och god projektekonomi.

Om det är något han borde prisas för så är det hans livsgärning. För att han under decennier bidragit till miljödebatten inom byggbranschen. Idag är han 62 år men lockas inte av tanken på pension.

– Det är så jävla kul det här. Jag kör på så länge de vill ha mig.

Han har flera projekt på gång som han vill genomföra först. Bland annat skulle han vilja ena byggbranschen om hur man redovisar utsläppen av koldioxid. Idag är siffrorna inte jämförbara, varken för konsumenter, villaägare eller bostadsbolag.

Han har också ett projekt på gång med välisolerade byggbodar. De ska snabbt och enkelt kunna kopplas upp på fjärrvärmenätet istället för att, som nu, värmas upp med el. Och…

Intervjun är över men det känns som om samtalet precis har börjat.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.