Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljöpionjär: Karin Adalberth

Publicerad: 15 december 2008, 08:48

Hon är byggnadsfysikern som startade eget för att få jobba mer med energieffektivisering. För Karin Adalberth vill försvara planeten mot rovdriften på resurser. Just nu bygger hon Sveriges första passivhus som säljer sin överskottsenergi.


– Planeten Jorden är världens sämst skötta bank, alla tar ut men ingen sätter in, säger Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik och konsult inom energidesign.

Till för drygt fyra år sen var hon anställd på konsultföretaget WSP. När hon jobbade med ett passivhusprojekt i Landskrona insåg att den här byggtekniken är framtiden.

För att få mer frihet och svängrum bildade hon bolaget Prime Project, som jobbar med energidesign i bostäder och kommersiella fastigheter.
Karin Adalberth och hennes två anställda jobbar bredare än traditionella energikonsulter.

De går igenom ombyggnads- eller nybyggnadsprojekt och kompletterar befintliga konstruktioner, värme- och ventilationssystem med ny teknik så att byggnaden blir så energieffektiv och fuktsäker som möjligt.

Ett motiv till bildandet av bolaget är hennes lust att driva eget, att få fatta sina egna beslut. En annan drivkraft är hennes vilja att göra något som förbättrar världen.

Hon ser att Sverige har ambitiösa miljömål, till exempel att bebyggelsens energianvändning ska minska med 20 procent till år 2020. Men hon inser också att de kommer att bli svåra att nå.

– Vi som kan något inom energiområdet måste ju göra något. Om jag bygger ett nytt hus vore det väl skam om det inte är ett så energieffektivt hus som möjligt, säger hon.

Hon tänker på sin femåriga dotter, hur världen kommer att se ut när hon är 30 år. Det är alla individers ansvar att försöka förbättra världen, anser hon. Vi kan inte vänta på att politikerna ska lösa problemet.

– Många bostads- och fastighetsbolag tänker fortfarande bara på pengar. Så det gäller för mig att bevisa att det är ekonomiskt lönsamt att bygga energieffektivt.

Bolagen vill ha maximalt tio års återbetalningstid för de kostnader som energieffektiviseringen medför, trots att de kanske ska förvalta byggnaden i 50 år. När Karin Adalberth skulle bygga ett nytt hus åt sin egen familj tog hon chansen att gå betydligt längre.

Huset som just nu byggs i Åkarp, mitt emellan Lund och Malmö, har så mycket isolering och energiteknik att det kommer ta några decennier för investeringarna att betala sig. Om inte energipriserna skjuter i höjden.

Dyrast är de 32 kvadratmeter solceller som ska monteras på taket. Solfångarna och ackumulatortanken är också en kännbar post i budgeten. Samt merkostnaden för energieffektiva fönster, värmeväxlare och extra isolering.

Till exempel installerar hon en värmeväxlare som återvinner runt 20 procent av värmen i avloppsvattnet. Det tar 30 år att tjäna in den här tekniken i en villa. Hade den varit installerad i ett flerfamiljshus med fler än 10 hushåll hade den varit betald på fem år.

Men å andra sidan får Karin Adalberth pröva olika typer av energiteknik som hon är nyfiken på professionellt. Och kan njuta av att kostnaden för driften av husets bara blir några hundralappar om året.

Familjen behöver därför inte oroa sig för ökande energipriser eller förändringar av energipolitiken. Och husets marknadsvärde står sig sannolikt även om energipriserna skjuter i höjden. Dessutom får hon och hennes familj ett grönt samvete, något som är viktigt för Karin Adalberth.

– Vi tömmer ju Jorden på resurser, det är en väldig rovdrift som pågår. Och ingen försvarar planeten, säger hon.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.