Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Miljöriktigt att låta Stockholm växa på höjden"

Publicerad: 24 maj 2010, 13:18

I fredags, 21 maj, hölls ett seminarium om Stockholm ur ett framtidsperspektiv i Stockholms stadshus.


Det var i Centerpartiets regim som seminariet Framtidens Stockholm: miljonstaden –miljöstaden? hölls avPer Ankersjö, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad, och som även var dagens moderator, inledde under ämnet Stockholm som miljonstad och miljöstad.– Är inte Centern bara för glesbygd? frågade han retoriskt för att sedan slå hål på den tanken genom att tala om att förtäta och bygga högt är ett sätt att skona miljön.Per Ankersjö talade om det framtida Stockholm som en blandad och tillåtande stad; högt, lågt, gammalt, nytt. Och att kunna plantera inte bara på marken, det ska finnas gröna tak, man ska kunna ha pick-nick på marken, på höjden, på taken.– Våning 23 ska kunna vara skogen, sade Per Ankersjö.Han avslutade sin dragning med att säga:– Man sneglar på skolgårdar att bygga på. Det är synd. Men bygger man bara 5–6 våningar så måste man.Följande talare Jerker Söderlind, Tekn Dr KTH Samhällsbyggnad, slog även han ett slag för en tätare stad. Jerker Söderlind tog bland annat upp exempel på stadsdelar i Sverige som i dag inte kunnat byggas på grund olika regleringar: Strängnäs hade blivit förhindrat av strandskyddet då det ligger för nära Mälaren, bland annat. Det borde vara lättare att bygga vid vatten. Intill en sörmländsk kyrka, som Jerker Söderlind tog som exempel, får man inte bygga på grund av kulturminnesvård, så någon kyrkby kan det inte bli runt den lilla kyrkan.

Miljöminister Andreas Carlgren, (C), drev som huvudlinje att vad våra utländska turister i första hand lägger märke till I Stockholm är närheten till vatten och natur.

– Det ska gå att se vildmark nära Stockholm, sade Carlgren.

Ett konkret exempel på hur Stockholm kan förtätas visade Emma Jonsteg, vd vid Utopia Arkitekter, med sin gröna byggnad Projekt Birger Jarl. Som högst skulle Projekt Birger Jarl vara 17 våningar, och utformad för att få maximalt med sol och inte hindra utsikten från höjden vid Johannes kyrka. Taket skulle vara täckt med gräs som håller luften ren.

Den spektakulära byggnaden skulle placeras i korsningen Regeringsgatan-Birger Jarlsgatan, på ett litet ödsligt torg som till största del tas upp av en nätstation, och dit solens strålar inte förmår leta sig.

Birger Jarl är en strykjärnsformad, slut-
tande byggnad. Bild Utopia Arkitekter

Huruvida vi får se Projekt Birger Jarl förverkligas eller inte är oklart; byggnaden är ännu bara i planeringsstadiet.

De fyra inbjudna talarna hade inte en homogen uppfattning om Stockholms framtid, men ett var de ense om: Något måste hända inom en snar framtid, då Stockholms befolkning ökar kännbart.

Seminariet avslutades med en öppen debatt, där publiken ställde frågor.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News