Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Miljötema på Byggmaterialdagen

Publicerad: 4 April 2008, 06:49

”Klimat- och miljöhoten driver fram nya lösningar i byggandet”. Det var temat för Byggmaterialdagen som arrangerades under Nordbygg-mässan på torsdagen.


”Klimat- och miljöhoten driver fram nya lösningar i byggandet”. Det var temat för Byggmaterialdagen som arrangerades under Nordbygg-mässan på torsdagen.

De olika materialslagen företräddes bland annat av Lindab (stålprofiler), Abetong (betongprodukter) och Lindbäcks Bygg (trä).

-För vår del är ordning och reda och sunt förnuft A och O när det gäller miljösidan, sa Kjell Åkesson, vd på Lindab.

Företaget omsätter i dag 10 miljarder kronor och har verksamhet i ett 30-tal länder. Ungefär en femtedel av produktionen – från enskilda reglar till kompletta byggsystem - går till bostäder och resten till kommersiella byggnader.

-Stål är tveklöst vårt material. Det är miljövänligt, återvinningsbart, har lång livslängd, avger inga skadliga ämnen och klarar fukt och mögel, säger Kjell Åkesson.

-Men den tyngsta miljöaspekten ligger på transportsidan. Vi har ungefär 500 miljoner kronor årligen i transportkostnader och lägger mycket krut på logistikplanering för optimala transporter, säger Kjell Åkesson.

Abetong hittar sina industriella lösningar delvis med hjälp av mjukvaruföretaget Strusofts CAD- och BIM-lösningar. Strusoft har sitt ursprung i Skanska Prefab och har i dag fyra huvudprodukter – WIN (2D-CAD), FEM (3D-CAD), Impact (logistiksystem) och VIP (energisimuleringar).

-Det finns en hel del konstruktörer i Sverige som är duktiga på att projektera betongelement åt vår fabrik. Vår kund är vår fabrik och det är en föutsättning att vi ska ha samma återkommande standarder ritningarna, säger Göran Östergaard, teknisk chef på Abetong.

Lindbäcks Bygg har från starten 1924 gått från ”byasåg” till industriellt byggande i trä. Grundupplägget är totalentreprenader för flerbostadshus i 2-5 våningar.

-Hittills har vi producerat 4000 lägenheter via moduler från vår fabrik i Piteå. Den rationella poängen är att vi måste in mycket tidigt i processen och ”äga” projekten, säger Stefan Lindbäck, produktionschef på företaget.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.