Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Miljövänlig impregnering är hetaste materialet

Publicerad: 3 April 2014, 16:36

Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst, och Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund räcker över Guldmedaljen till Mårten Hellberg. Foto: Elin Bennewitz

Foto: Elin Bennewitz

Det svenska företaget Organowood får Guldmedaljen för årets hetaste materialnyhet. De har utvecklat ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat virke.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Prisutdelningen skedde tidigare i dag vid Nordbyggs entré på Stockholmsmässan.

– En sådan ära. Det tog fem år att utveckla vår impregnering, säger Mårten Hellberg, vd och medgrundare på Organowood.

Tio finalister tävlade om medaljen. Juryns ordförande Erik Hellqvist menar att årets tävling var jämnare än någonsin.

– Men vi kom överens om att Organowood, som också hade ett starkt stöd från ”folkets röst”, hade de rätta kvaliteterna för att vinna. Det är en mycket innovativ produkt som kan göra stor nytta inte minst ur ett ekologiskt perspektiv, säger juryns ordförande Erik Hellqvist.

Mårten Hellberg berättar att Organowood, som bildades som en spinoff efter ett forskningsprojekt vid Stockholms universitet och SLU, har som vision att arbeta med grön kemi. Produkten som kammade hem Guldmedaljen är ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trallvirke. I stället för den traditionella impregneringen med krom, koppar och arsenik använder de mineraler i vattenlösning. Lösningen pressas in i virket under hårt tryck och sedan binds mineralerna in i virkets fibrer genom en torkprocess.

– Det vi gjort är att titta på vad som sker när trä omvandlas till fossil och sedan snabba upp processen. Vi använder kisel, natrium, kalium och calcium, som är de vanligaste mineralerna i jorden och skapar en fossilisering av träet. Vår produkt är cirka tio procent fossil. Den känns som trä men lånar fossilets beständighet, säger Mårten Hellberg.

Organowoods impregnering är testad och godkänd av Sveriges tekniska forskningsinstitut SP för både flam- och rötskydd. Det behandlade träet kräver minimalt med underhåll och blir silvergrått med åren. Mårten Hellberg berättar att efterfrågan ökar snabbt.

– Under första kvartalet 2014 sålde vi lika mycket som under hela 2013. Cirka hälften säljer vi direkt till konsument men vi har också levererat till bland annat Skanska, NCC och JM, säger han.

Delas ut för femte gången

■ Guldmedaljen för bästa materialnyhet delas ut i samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg.
■ Tidigare vinnare är 3M:s tätningstejp All Weather Flashing Tape 8067, den mobila betongstationen Elvira från Smidesproffsen i Umeå, fönsterlyften Windowvip från Nybro bostad och Soltech Energys takpannor av glas som gör taket till en solfångare.
■ Av de flera hundra materialnyheter som presenteras på Svensk Byggtjänsts Materialforum varje år väljs ett hundratal ut för publicering i Byggindustrin under namnet Topplistan. Från Topplistan väljs sedan tio finalister och Byggindustrins läsare får möjlighet att rösta på sin favorit. Därefter tar en expertjury vid och utser vinnaren.

Jury för Guldmedaljen 2014

Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst
Peter Söderberg, projektchef Nordbygg
Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin
Oliver Schmidt, Materialbilioteket
Jörgen Hallström, kommunikationskonsult inom samhällsbyggnad på Cloudberry
Monica Björk, vd Byggmaterialindustrierna

Juryns motivering

”För ett innovativt och ekologiskt alternativ till tryckimpregnerat trallvirke. Här används naturens egna processer för att skapa ett både röt- som flamskyddat material, som dessutom kräver minimalt underhåll. Trallvirket får sina egenskaper genom en modifieringsprocess där vattenbaserade komponenter, bland annat mineraler, trycks in i virket. Vätskan binds in i virkets fibrer genom en torkprocess. ”

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.