Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Misslyckad miljöstadsdel drar fortfarande storpublik

Publicerad: 26 augusti 2013, 13:12

En internationell delegation om dagen besöker den miljöanpassade stadsdelen Hammarby Sjöstad i Stockholm. Detta trots att byggnadernas energianvändning är skyhög och områdets miljöteknik vardagsmat för dagens byggbransch.


Hammarby Sjöstad är en helt ny stadsdel skapad på industrimark. Stadsdelen skulle bli en spjutspets av miljöanpassad stadsplanering. Men miljömålet låg energianvändning föll platt.

Det genomsnittliga huset använder 130 kilowattimmar per kvadratmeter och år, några av de enskilda husen uppåt 200. Det är skyhögt över det ursprungliga kravet på 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år som spikades i områdets miljöprogram.

– Energianvändningen är ett misslyckande, det anser jag också, säger Erik Freudenthal, kommunikationschef för Glashus Ett, stadsdelens miljöinformationscenter.

Och den miljöteknik som testas i området är i dag spridd i det svenska samhället. Satsningar på solceller, solfångare, källsortering av matavfall, lokal rening av dagvatten samt minskat bilåkande till fördel för cykel, promenerande och kommunaltrafik görs mer eller mindre i hela landet.

Trots det tar glashus Ett och Erik Freudenthal emot 8–12 besöksgrupper i veckan som vill se det miljöanpassade spjutspetsområdet. Drygt hälften är internationella besök. Förfrågningar om studiebesök kom spontant år 2003 och har sedan ökat utan hjälp av marknadsföring.

Nyligen kom Danmarks bostadsminister Carsten Hansen på besök, tillsammans med Sveriges bostadsminister Stefan Attefall (KD). Initiativet till studiebesöket togs av Danmarks ambassad. Men även Attefalls administration gör bedömningen att området är värt att besöka.

– Man måste ta hänsyn till vilken tid man började bygga det här området. Tänkesättet och ambitionerna att försöka lägga in ett integrerat miljötänkande är något som är viktigt. Och att man kan se i full skala att det har blivit ett socialt mycket trevligt och attraktivt område. Det är mycket värt att människor trivs här, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Erik Freudenthal håller med. Det är försöket att integrera miljötänkande i stadsplaneringen som gör området intressant, inte vilka miljöprestanda området uppnått. Jämfört med vad vi gör i Sverige är det här inget spjutspetsområde.

– Men för besökare från många länder som inte kommit så långt med sitt miljöarbete är det fortfarande en stadsdel som ligger långt framme, säger Erik Freudenthal.

Han håller nu på att ta fram siffror för energianvändning i Henriksdalshamnen, den sista etappen bostäder som byggs, för att se om byggbolagen har lyckats bättre där.

Vill du läsa mer? Läs gärna vår granskning av miljöstadsdelarna Hammarby Sjöstad, Norra Älvstranden och Västra Hamnen. Du hittar den på sid. 16-18 i Byggindustrin 18/2013 som publicerades 17 maj. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Niclas Köhler niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.