Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Mögelmedel hjälper inte vid fuktskada

Publicerad: 7 oktober 2010, 12:47

Ingen av tio undersökta saneringsmetoder avlägsnade mögelangrepp.


När byggmaterial blir fuktskadat och angripet av mögel använder byggbolagen ibland kemikalier eller värmebehandling för att bli av med påväxten. Ibland torkas endast materialet. Men ingen av tio vanliga metoder stoppar möglet, visar en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet.

Forskarna odlade mögel i bitar av gipsskiva och splintved från furu. Mögelskadan behandlades sedan med fem flytande mögelmedel samt värme och gasen ozon. Endast ett av mögelmedlen, Alg & Mögelbort Proffs, stoppade svampangreppet. Men nya arter av mögel växte senare på samma skadade byggmaterial.

Medlen eller metoderna fick inte heller bort de gifter som möglet hade bildat i materialet, och som kan riskera hälsan hos de som bor i ett fuktskadat hus. Några av de kemiska medlen lyckades dock minska mängden av svampgifter något.

Resultaten pekar på vikten av att skydda ett bygge från fukt under hela byggprocessen. När mögel har upptäckts bör byggbolaget åtgärda orsaken till fuktskadan och sedan byta ut det skadade materialet, enligt rapporten.

Dessa saneringsmedel eller metoder testades:
Alg & Mögelbort Proffs
Boracol 10
Klorin
Penetrox
Vital Protect
Ozon
Varmluftspistol
Flambering/eld
Ånga
Enbart torkning

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.