Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

MP vill energirenovera landets byggnader

Publicerad: 9 februari 2009, 09:34

Miljöpartiet vill att staten lägger tre miljarder kronor om året på att energieffektivisera Sveriges byggnader. Pengarna ska gå till energirenovering av flerbostadshus och statliga byggnader samt till ett miljörotavdrag för privatpersoner.


Förslaget står i partiets budgetmotion som lämnades in till riksdagen med anledning av den försämrade konjunkturen. Stöd till investeringar i energismarta bostäder och lokaler är ett bra sätt att möta effekterna av nedgången i byggkonjunkturen, anser Miljöpartiet.

Rotavdraget bör därför utformas så att det även omfattar flerbostadshus, till exempel husen från miljonprogrammet. Avdraget ska syfta till miljöförbättringar, till exempel för bygginvesteringar där bra miljövänliga material används, för energieffektiviseringar och investeringar i bättre inomhusmiljö som att bygga bort mögel och skapa bättre utomhusmiljöer.

Utöver miljörot för privatpersoner och bostadsföretag menar partiet att en riktad satsning bör göras mot statens egna fastighetsbestånd och den energieffektivisering som går att göra där, står det i motionen.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.