Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

När nybyggen missar energimålen: ”Entreprenören får ofta skulden”

Publicerad: 9 december 2020, 11:10

Birgitta Govén förvånas inte över resultatet av granskningen. Foto: Byggföretagen

Birgitta Govén, energiexpert på Byggföretagen, förvånas inte över Byggindustrins granskning som visar att byggnaderna i Vallastaden och Norra Djurgårdsstaden missar de uppsatta målen för energianvändning. Hon har redan innan fått signaler om det från branschen.

Ämnen i artikeln:

Norra Djurgårdsstadenhållbart byggandebostadsmarknadenergianvändning

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Är det här ett vanligt problem?

– När man spänner bågen och har höga ambitioner för energianvändningen är det naturligtvis extra viktigt att allt stämmer i både projektering och byggskede. Men jag tror att man missar målen i många BBR-hus också. Det är de signaler jag har fått.

Läs även: Granskning: Nybyggda hus använder mer energi än projekterat

Hur påverkar det branschen att man inte lyckas bygga som det är projekterat?

– Det här är en jätteviktig fråga för oss på Byggföretagen. Det är en förtroendefråga, vi måste tvätta bort slarvstämpeln. Entreprenören får ofta skulden när det blir så här, och ibland kan det vara rätt, men det finns många andra som också kan göra fel på vägen till ett färdigt hus. En konkret konsekvens är också att byggnaderna drar mer energi än de borde och att vi då får svårare att uppfylla de nationella energi- och klimatmålen.

Varför lyckas man inte bygga med den projekterade energianvändningen?

– Det kan vara byggfel, men det kan också vara fel i beräkningarna eller i injusteringen av systemen. Det är viktigt att tänka på att det hänger ihop i hela kedjan under byggprocessen, alla måste göra rätt för att resultatet ska stämma i slutändan. De allra flesta vill faktiskt göra rätt. Det jag har hört är att det varit många aha-upplevelser för dem som är med i uppföljningen av energianvändningen i Norra Djurgårdsstaden. Det är väldigt bra att den uppföljningen görs, att man lyfter på alla stenar för att hitta fallgroparna.

Läs även: Riskerar nybyggda hus att bli fällda för grönmålning? Juristen svarar. 

Hur kan man komma till rätta med problemet?

– Många entreprenörer säger till mig att det blir ett glapp när de lämnar över till driften. Att det vore bra om entreprenören kan vara kvar och rätta till saker i samarbete med driftentreprenören i samband med injusteringen av värme- och ventilationssystemen, kanske i upp till två år. Det skulle naturligtvis krävas en förändring i entreprenadupphandlingen, men det skulle kunna vara värt det. Vi behöver också bättre uppföljning överlag. Vid slutbesiktningen, till exempel, så tittar man oftast bara på att mätarna är på rätt plats, inte att de verkligen mäter rätt saker. Här tror jag inte att den egenkontroll som vi har i dag räcker, det krävs en ytterligare funktion. Det skulle kunna vara en energisamordnare.

Läs alla delar i granskningen

Granskning: Nybyggda hus använder mer energi än projekterat

Riskerar nybyggda hus att bli fällda för grönmålning? Juristen svarar. 

Hållbarhetsstrategen i Norra Djurgårdsstaden: Det finns brister i energideklarationerna 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev