tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Näringsliv och ideell sektor bygger för ett hållbart samhälle

Publicerad: 24 september 2021, 11:52

Ikano Bostads vd Robert Jaaniste skruvar spaljé till den blivande stadsfarmen vid Botildenborg i Malmö. Foto: Viron Media

Under den gångna veckan har gården Botildenborg, alldeles i närheten av Rosengård i Malmö, varit centrum för ett spännande byggprojekt. På gårdens odlingar byggs en urban farm bland annat av frivilliga hantverkare och tjänstemän från Ikano Bostad.

Ämnen i artikeln:

socialt arbeteIkano BostadBuilding Sustainabilityhållbart byggandesocial hållbarhetMalmö

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Det är härligt när näringsliv och ideell sektor möts och vi tillsammans gör något för samhället, säger Lena Friblick, grundare av Stiftelsen Botildenborg som driver verksamheten på gården.

Lena Friblick, grundare av Stiftelsen Botildenborg. Foto: Jens Nordström

Verksamheten i Botildenborg har utvecklats under flera år. Det är både ett gastronomiskt och ett socialt projekt.

– Det är en mötesplats där vi jobbar med mat och odling och med många konkreta och praktiska lösningar för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, berättar Lena Friblick.

Genom åren är det många ungdomar och familjer som har fått sysselsättning och sammanhang via verksamheten. Och nu byggs den ut med en urban, snygg och häftig farm, nästan mitt i stan.

Personal och kursdeltagare från Botildenborg jobbar i köket tillsammans med personal från Ikano Bostad. Foto: Magnus Grubb

 

Det är ovant för mig, och de andra på kontoret, ska jag ärligt säga. Jag vet inte om jag skulle bli anställd.

En av dem som är med och arbetar är Robert Jaaniste, vd för Ikano Bostad. Hans uppgift för dagen är att snickra spaljé.

– Det är ovant för mig, och de andra på kontoret, ska jag ärligt säga. Jag vet inte om jag skulle bli anställd, säger Robert Jaaniste.

Robert Jaaniste, Lena Friblick, Emma Komstedt, Ahmed Tamim och i förgrunden Kristian Petersson som alla medverkar i byggnationerna av en ny stadsfarm vid Botildenborg i Malmö. Foto: Viron Media

Socialt projekt

Under den gångna veckan har ett femitotal av företagets anställda i Malmö arbetat en dag med att bygga på stadsfarmen på Botildenborg.

– Vi har något som vi kallar för en social day för alla medarbetare varje år, då man på betald arbetstid får arbeta med välgörenhet. I år valde vi att förlägga den hit. Det är jätteroligt. Det blir en social grej för oss också, men i grunden är det för att hjälpa Botildenborg. Vi tycker att det här är ett jättebra initiativ, säger Robert Jaaniste.

Företaget engagerar sig även i andra sociala projekt, bland annat på fritidsgårdar i Stockholm och i Ikano Akademin, där man hjälper ungdomar som står långt från arbetsmarknaden att bygga upp ett CV.

– Det har vi hållit på med sedan 2014 och jag tror att vi har slussat ut ett 90-tal ungdomar i arbete eller annan sysselsättning sedan dess, säger Robert Jaaniste.

De har gjort en supersatsning här och det är vi jätteglada för. Det är så fint när den ideella sektorn möter näringslivet.

Och på Boltildenborg börjar den nya farmen ta form. Vid sidan av Ikano Bostads vd:s spaljeskruvande under torsdagen restes takstolarna till byggnaden av andra Ikanomedarbetare. Senare i höst, i november, ska det vara klart.

– De har gjort en supersatsning här och det är vi jätteglada för. Det är så fint när den ideella sektorn möter näringslivet. Och det är roligt att bolagets vd är här och skruvar spaljé, säger Lena Friblick.

 

Botildenborg

Botildenborg är en hållbar gård och mötesplats mitt i Malmö. Genom mat och odling bidrar Botildenborg till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Gården skapar arbete, kunskap och gemenskap genom sitt arbete.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev