Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC byggde snålaste passivhusen

Publicerad: 8 april 2011, 07:51

Passivhus i Värnamo behöver minst värme och el enligt doktorsavhandling.


Hyreshusen i kvarteret Oxtorget i Värnamo använder minst energi av fyra noggrant studerade passivhusprojekt. Husen drar bara 36 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är 28 till 45 procent mindre energi än de andra husen i studien.

– Jag känner stolthet för att vi har teknisk kompetens att både projektera och bygga så här bra, säger Martin Suurkuusk, affärschef på NCC Construction region syd.

Ulla Janson, som skrivit doktorsavhandlingen Passive houses in Sweden, har följt och deltagit i de fyra husprojekten från start till färdiga byggnader.

Resultatet visar att det går att bygga bostäder med betydligt lägre energianvändning än det tak som Boverkets byggregler sätter. Resultaten går dessutom att åstadkomma med vanliga snickare, vanliga material och vanliga hyresgäster.

När NCC började bygga husen i Värnamo våren 2005 fanns det inte förtillverkade byggprodukter för att täta anslutningar i huskonstruktionen. Företaget la ner tid och möda på att hitta lösningar som gör skarvar i byggmaterialet täta och som minimerar köldbryggor.

Bolaget byggde därför i jämförelsevis långsamt tempo. Idag finns det många färdiga lösningar för de problem som NCC ställdes inför och den möjliga byggtakten har ökat.

Men produktutvecklingen behöver fortsätta, enligt avhandlingen. Det behövs lättmanövrerade ventilationsaggregat för småhus samt kaminer anpassade för bostäder med litet uppvärmningsbehov. Det saknas också snygga tilluftsdon som passar både låga och höga luftflöden samt luft med varierande temperatur.

Att bygga passivhus verkar vara ett bra sätt att drastiskt minska energianvändningen i samhället, sammanfattar Ulla Janson i doktorsavhandlingen. Både vid nybyggnation och vid renovering. Utan att ge avkall på inomhuskomfort.

Fakta Oxtorget
Projekt: kvarteret Oxtorget i Värnamo
Kund: Finnvedsbostäder
Byggnadstid: April 2005–juli 2006
Entreprenör: NCC Construction Sverige
Arkitekt och konstruktör: bsv arkitekter & ingenjörer, Värnamo
Kontraktsumma: 27,4 miljoner kronor

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.