Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC bygger e-kaldoverk åt Boliden

Publicerad: 25 oktober 2010, 12:29

Med det nya smältverket tredubblas kapaciteten för återvinning av elektronikskrot.


NCC Construction bygger ett e-kaldoverk på Rönnskärsverken i Skellefteå. Anledningen till byggnationen är att tillgången till metallskrot är större än kapaciteten att kunna återvinna den. Det nya verket ökar Bolidens kapacitet att återvinna elektronikskrot från dagens 45 000 ton till 120 000 ton per år. Även produktionen av bland annat guld och silver ökar kraftigt.

– Att bygga ett e-kaldoverk som återvinner och bidrar till ett hållbarare samhälle känns bra. Det ligger i linje med NCCs strävan att bygga hållbara fastigheter som påverkar klimatet så lite som möjligt, säger Benny Selberg, affärschef på NCC Construction region Norrland, i ett pressmeddelande.

I samband med byggnationen av det cirka 50 meter höga verket kompletterar NCC även det nuvarande kaldoverket, som härstammar från 1976, med ett nytt magasin för blykoncentrat. På en annan del av verksområdet byggs en ny anläggning för lossning och provtagning av elektronikskrot.

Arbetet startar i oktober och beräknas vara färdigt i december 2011. NCCs ordervärde ligger på runt 150 miljoner kronor.

Johanna Kågström-Offe - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.