Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC bygger kontor i trä åt danska Byggnadsstyrelsen: ”Unikt för Danmark”

Publicerad: 6 december 2021, 14:08

Illustration av träkontoret. Catarina Molén-Runnäs, affärsområdeschef NCC Building Nordics Foto: Illustration: C.F. Møller Architects Aesthetica. Foto: Joakim Kröger

NCC har tecknat avtal om att bygga ett nytt statligt kontorsnav åt Byggnadsstyrelsen i Odense, Danmark. Hela den bärande konstruktionen ska vara byggd av trä.

Ämnen i artikeln:

DanmarkträNCChållbart byggandebyggkontrakt

EHP


NCC och Byggnadsstyrelsen tecknade kontrakt redan i juli 2021 och nu har projektets finansiering också fått godkänt av Folketingets finansutskott, vilket verkställer kontraktet. Det nya kontoret blir en träbyggnad i sex våningar om cirka 30 000 kvadratmeter. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till ungefär 880 miljoner kronor. 

Läs även: NCC rev kontrakt med UE på Centralen-etappen – så gick det sen 

En stor anledning till att NCC tillsammans med C.F. Møller Architects och MOE vann uppdraget var det arkitektoniska förslaget som parterna presenterade. Utöver funktionalitet och flexibilitet var ett avgörande krav i projektet att den bärande konstruktionen skulle vara av trä. Catarina Molén-Runnäs, affärsområdeschef NCC Building Nordics, berättar att det är just träet som gör byggnaden unik. 

– Jag skulle säga att det är just trästommen som är unik. Den är unik för hela Danmark och Odense, då det inte är lika vanligt att man bygger i trä i Danmark som det är i exempelvis Sverige. En annan viktig förutsättning är också var ifrån träet kommer ifrån, säger hon. 

Projektet kommer att genomföras med stort fokus på att minimera miljöpåverkan i samband med själva byggnationen och även i den efterföljande driften, bland annat genom att minimera energiförbrukningen.

Läs även: NCC och Balticgruppen tar hem uppdrag för en halv miljard

Är det något annat med byggnaden som sticker ut?

– Det som sticker ut är storleken på byggnaden. Det sticker verkligen ut i Danmark och i Odense.

Catarina Molén-Runnäs berättar att projektet blir stort för företaget, men att de även har andra stora uppdrag på gång i Danmark. NCC bygger bland annat bygger företaget en ny ö i Köpenhamn för 200 nya lägenheter samt supersjukhuset på Nordsjälland. 

– Jag skulle också säga att vår styrka är att vi använder oss av vår kunskap gällande hållbarhet i nya projekt. Kontoret är också en milstolpe för oss på NCC, för Danmark och för hållbarheten generellt, säger hon. 

Arbetet inleds i början av 2022 och projektet förväntas vara färdigbyggt i slutet av 2025.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev