Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC bygger tryggare miljö på Hyltes största skola

Publicerad: 19 april 2010, 12:11

NCC Construction Sverige bygger om högstadiet på Örnaskolan i Hyltebruk som ligger i Halland. Högstadiet, som är det enda i Hylte kommun, byggdes 1970 och är i stort behov av renovering för en bättre arbetsmiljö.


Örnaskolan har 760 elever och är den största skolan i Hylte kommun med 10 000 invånare. Den sträcker sig från förskola till årskurs nio. Ombyggnaden gäller högstadiet med 375 elever och omfattar en yta på 7 600 kvm.- Skolan är i stort behov av renovering. Vi bygger även om planlösningen för att skapa en lugn och trygg miljö. Huset delas i tre delar, där skolans arbetslag får egna ingångar och trapphus. Invändigt blir det en ny skola, säger Ove Larsson, platschef, NCC Construction, region Syd.De tre arbetslagen delas in i årskurserna 7, 8 och 9. Ett arbetslag omfattar cirka 125 elever och åtta till tio lärare. Varje arbetslag får egna lokaler och uppehållsrum dit enbart de har tillgång. Det ska minska risken för stök och trängsel och öka lugnet i skolan.- Det är glädjande att vi nu förvandlar ett 70-talsbygge till en modern byggnad som passar dagens pedagogik. Vi hoppas även att lokalerna kommer användas flitigt efter skoltid av föreningar och för kulturella aktiviteter, säger Pål Albing, teknisk chef i Hylte kommun.Mitt i huset byggs en större mötesplats, ett så kallat hjärta för elever och personal, men även för allmänhet, kulturskola och föreningar. Här kan konferenser, föreningsmöten, teater, dans och fest anordnas. I hjärtat byggs även bibliotek, kafé, fritidsgård och en reception.Arbetet har börjat och räknas vara klart höstterminen 2011. Byggnaden evakueras i etapper och sommarlovet 2010 förlängs. Cirka 15 personer sysselsätts varav cirka fem är NCC-anställda. Uppdragsgivare är Hylte kommun och ordern är värd 16 miljoner kronor.

Hugo/prao - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.