Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC certifieras för hållbar marksanering

Publicerad: 22 oktober 2013, 06:48

NCC har fått världens första Ceequal-certifiering med de nya skärpta kraven. Utmärkelsen gäller saneringen av marken till ett nytt bostadsområde i Mölndal, Kvarnbyterrassen med 300 bostadsrätter.


– Vi klarade det nya kravet genom att arbeta utifrån ett bredare perspektiv som inte bara utgår från det enskilda byggprojektet utan även från samhället runt om. I Mölndal har vi därför tagit mer hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga effekter på lång sikt som bidrar till att omgivande samhälle blir mer hållbart, säger Kristine Ek, teknisk specialist på miljö, NCC Teknik i Göteborg.

Vid saneringar är det vanligt att all förorenad jord transporteras till en deponi. På Kvarnbyterrassen i Mölndal har NCC, enkelt beskrivet, valt att genom siktning behålla grövre jord och endast transportera bort den förorenade finkorniga jorden. Metoden bedömdes ha minst påverkan på samhället efter att NCC analyserat flera tillvägagångssätt för saneringen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.