Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC deltar i projekt för elbilar

Publicerad: 10 mars 2014, 23:00

En elbil med kopplingsarm testar skenan vid Arlanda. Foto: Johan A Lundberg

Foto: Johan A Lundberg

Energimyndigheten satsar 5,2 miljoner på att utveckla system för att ladda elbilar med hjälp av skenor i vägbanan. Projektet drivs av Elways och NCC.


Staten fortsätter satsa på utvecklingen av el i vägbanan som laddar elbilar medan de kör. NCC och Elways får 5,2 miljoner av Energimyndigheten för mer forskning. Inom två år beräknas elskenan testas på allmän väg.

– Tack vare stödet från Energimyndigheten kan vi nu utveckla en storskalig produktion och hitta en effektiv anläggning av elskenan i vägbanan. Innan 2016 räknar vi med att elskenan kan testas på ett par allmänna vägar i landet, säger Gunnar Asplund, Elways, i ett pressmeddelande.

Sedan 2009 utvecklar Elways en elektrifierad bilväg med en spänningsförande balk i vägbanan med stöd av Energimyndigheten. 2011 började samarbetet med NCC som byggde en testväg vid Arlanda.

Anslaget på 5,2 miljoner kronor används för att utveckla metoder för storskalig tillverkning av elskenor och för att utveckla metoder för att anlägga och förankra skenorna i vägbanan. För att kunna göra nya tester fördubblas även dagens teststräcka.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.