Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC förbättrar dammsäkerhet i vattenkraftverk

Publicerad: 15 mars 2010, 09:12

NCC Construction Sverige har fått i uppdrag av E.ON Vattenkraft att bygga större öppningar och luckor i dammen till Gulsele vattenkraftverk åtta mil norr om Sollefteå.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

I det svenska dammsäkerhetsarbetet ses dammanläggningarna över och anpassas för att kunna hantera höga flöden bättre. Som en del i detta arbete utökas kapaciteten för att snabbare tappa av dammen vid Gulsele kraftverk.

Förutom att förstora tre utskov och förse dem med större dammluckor ska luckor även kunna styras maskinellt från en driftcentral i Sundsvall. I dag kan endast en lucka öppnas maskinellt. De andra två öppnas manuellt, vilket tar längre tid och är ett riskmoment vid högt flöde.

– Kapaciteten ökar från 1 340 till 1 835 kubikmeter vatten per sekund. Det ökar flödet med cirka 500 kubikmeter eller 37 procent mer vatten per sekund än i dag. Det förbättrar säkerheten för omgivande natur och samhälle, säger Peter Mattiasson, projektledare E.ON, i ett pressmeddelande.

Ordern är värd 49 miljoner kronor. NCCs arbete beräknas starta april och vara klart i juni 2012. 14 personer sysselsätts varav tio är NCC-anställda.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev