Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC inför europeisk miljöklassning

Publicerad: 26 mars 2009, 09:06

NCC väljer det brittiska miljöklassningssystemet Breeam för att utvärdera lokalers miljöpåverkan. Därmed väljer koncernen ett annat system än Skanska, som valt det amerikanska Leed.


NCC Property Development inför det internationella miljöklassningssystemet Breeam (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) i sin utveckling av kommersiella lokaler.

Breeam utvecklades i Storbritannien i början av 1990-talet och är sedan 2008 anpassat till förutsättningarna i tolv länder i Europa, vilket gör det möjligt att jämföra byggnadernas miljöpåverkan under livscykeln och används för miljöklassning. Hittills klassificerat 110 000 byggnader.

Det finns en rad olika typer av miljöklassningssystem. Bland annat det amerikanska Leed, Energy Star som används i Australien och EU Green Buildning, som mäter byggnadens engergiförbrukning.

Enligt Jonny Hellman, miljöchef NCC Property Development, har företaget valt det brittiska systemet för att det bygger på europeiska förutsättningar och därför är mest relevant för den marknad företaget verkar.

NCC är sedan tidigare företagspartner i EU:s initiativ för minskad energianvändning i byggnader, GreenBuilding, och är även partner i GreenLight som skapar bra och energisnål belysning i kontor.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.