Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

NCC klimatdeklarerar nya bostadshus

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

NCC har tagit fram en ny metod för att klimatdeklarera byggnader. Det nya är ett datorprogram som heter Anavitor och är utvecklat tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och konsultföretaget Åkej.


Programmet beräknar de totala utsläppen av växthusgaser, som koldioxid och metan, när ett hus byggs samt under resten av dess livslängd. Allt ska med i beräkningarna, utsläppen från produktionen av material, från byggprocessens maskiner samt energin som går åt för att hålla en normal inomhustemperatur under husets hela livslängd. Enligt NCC sker ungefär 15 procent av utsläppen under produktionsfasen och 85 procent under resten av husets livstid.

- Siffrorna gäller för ett normalt brukande hos dem som bor eller jobbar i huset, säger Jan Byfors, teknisk chef på NCC.

Beräkningarna görs i samband med projekteringen men innan huset byggs. Tanken är att man ska kunna välja andra material i konstruktionen om koldioxidutsläppen ser ut att bli för höga. Eller byta typ av uppvärmning från exempelvis el till fjärrvärme.

Slutkunden får då ett klimatvänligare och mer energieffektivt hus som blir billigare att värma upp. Och bolaget har lagt möda på att beräkningarna ska visa den faktiska energiförbrukning och de verkliga koldioxidutsläppen.

- Från första juli är vi enligt Boverkets byggregler skyldiga att visa att de hus vi levererar verkligen har den energiförbrukning som reglerna föreskriver, säger Jan Byfors.

NCC ska i fortsättningen redovisa utsläppen av koldioxid för alla bostadshus bolaget bygger i Sverige. Tanken är att systemet ska ingå i de vanliga rutinerna och kopplas till bolagets mängdberäkningar.

Sammanställningen ska inte bara visa antal fönster, isolering och andra komponenter utan även utsläppen av växthusgaser. Men NCC kan i framtiden tänka sig att göra beräkningen för alla typer av byggnader.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.