Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC och AxFast planterar träd för klimatet

Publicerad: 27 november 2009, 09:21

NCC Construction Sverige och AxFast har planterat totalt 5 000 träd planterats under november månad för att väga upp för den klimatpåverkan som ett bygge medför.


Planteringen är en kompensation för utsläpp av växthusgaser. Strävan är att återställa området till sitt ursprung och därför har björk, lärk, asp, tall samt några enstaka ädellövträd.

NCC har precis avslutat bygget av ett stort lager på Wrangelsro vid norra infarten till Halmstad åt Axfast som äger och förvaltar anläggningen.

Byggets miljöpåverkan från drivmedel i arbetsmaskiner samt återplantering av nedhuggna träd motsvarar omkring 2 500 nya träd. AxFast har sedan valt att dubbla siffran för att ytterligare miljökompensera projektet. NCC som utfört markarbetet och grundläggningen för lagret, har initierat och verkställer trädplanteringen.

– Våra kunder visar ett stort intresse för miljöfrågor och tillsammans med dem genomför vi klimatåtgärder som har en kompenserande effekt. NCC ska leda utvecklingen mot ett mer långsiktigt och hållbart byggande i samhället, säger Tommy Zryd, affärschef på NCC Construction, region syd.

NCC har tagit hjälp av rådgivare från Det Naturliga Steget och konsultföretaget U&W för att ta fram beräkningsmodellen gällande arbetsmaskiner.

– Vi har kartlagt antal körda timmar och förbrukad mängd diesel för varje arbetsmaskin i projektet. Maskinförarna har fått rapportera in vecka för vecka. Sedan gällde det att översätta mängden diesel till utsläpp av koldioxid och från koldioxid till antal träd, förklarar Malin Åberg, miljöledare på NCC Construction, region syd.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.