Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC Roads lägger "grön" asfalt

Publicerad: 4 augusti 2009, 23:03

NCC Roads lägger egenutvecklad, "grön" asfalt med 30 procent mindre koldioxidutsläpp i Årsunda. Uppdragsgivare är Vägverket Region Mitt.


NCC Roads la den nya asfalten i Sundsvall för första gången våren 2008, och nu fortsätter man i Årsunda. Vägverket Region Mitt väljer att byta vanliga asfaltsmetoder mot NCC Green Asphalt på en cirka 3 kilometer lång sträcka genom Årsunda.

Asfalten kräver lägre upphettning än traditionell beläggning och ger 30 procent lägre koldioxidutsläpp.
Lägre temperatur ökar även asfaltens livslängd.???

- Vi har lyckats sänka temperaturerna utan att tumma på kvaliteten genom enkla tekniska lösningar och förändrade tillverknings- och blandningsmetoder. Utsläppen av koldioxid reduceras upp till 30 procent och kvävedioxider med 70 procent. Även energikostnaderna blir lägre, säger Mats Granath, platschef på NCC Roads asfaltsverk i Gävle. ??

Merparten av den asfalt som tillverkas och läggs på svenska vägar i dag är varmt producerad. Stenmaterial och bitumen värms och blandas vid höga temperaturer, något som hittills varit ett måste för att få fram tillräckligt stark asfalt – en process som är energikrävande och kostsam. ??

- Tester visar att vår tillverkningsmetod med lägre temperatur är snällare mot bituminet i processen. Det åldras inte lika fort som vid konventionell tillverkning och därmed ökar också livslängden på asfalten. Metoden förbättrar också arbetsmiljön för beläggningsarbetarna eftersom asfalten varken ryker eller luktar vid utläggningen, säger Mats Granath. ??

- NCC föreslog sin gröna asfaltbeläggning på en del av den vägsträcka de skulle belägga för oss. Eftersom Vägverket ska minska koldioxidutsläppen är det positivt för oss att kunna pröva denna miljöanpassade metod, säger Mats Sandgren, sektionschef på Vägverket Region Mitt.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.