Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC uppför energisnål skolbyggnad i Krokom

Publicerad: 26 maj 2010, 12:33

NCC Construction bygger ut och om Ås skola i Krokom utanför Östersund. Den energisnåla tillbyggnaden beräknas komma att spara upp till 400 000 kronor om året i driftkostnad.


– Tillbygganden på Ås skola blir tät med en god ventilation som återvinner värme. Förebilden har varit Vargbroskolan i Storfors i Värmland – Sveriges första passivhusskola som NCC också har byggt, säger affärschef Peter Burman, NCC Construction, region Norrland.

Skolhuset på 2 500 kvadratmeter byggs i två plan med kök, matsal och klassrum för årskurs 6–9. Välisolerade och täta väggar, golv, tak samt fönster sparar energi. Solceller på taket producerar el och kan till och med ge ett överskott till andra byggnader. Solfångare värmer vatten.

Även den befintliga för- och grundskolan på Ås byggs om. Bland annat installeras en ny behovsstyrd och värmeåtervinnande ventilation, samt närvaro- och behovsstyrd belysning.

Uppdragsgivaren Krokom kommun har även gett NCC i uppdrag att bygga ut entrén på Sånghusvallens förskola. Det totala ordervärdet på 38,4 Mkr omfattar därmed tillbyggnad av Ås skola; 30 Mkr, ombyggnad i Ås skola; 7 Mkr och tillbyggnad Sånghusvallens förskola; 1,4 Mkr.

Arbetet har startat och på Ås skola beräknas de pågå till juli 2011. Totalt sysselsätts 40 personer varav 20 är NCC-anställda.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News