Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

NCC vann Årets Miljöpris på Betonggalan

Publicerad: 11 november 2016, 09:29

Det blev NCC och Torsplan 2 i Stockholm som vann Årets Miljöpris på Betonggalan på Berns i Stockholm. Priset, som kallas Roger, delades ut av Anna Graaf, hållbarhetschef på White, inför 900 samhällsbyggare.


Torsplan 2 i Stockholm, är den första byggnad i Sverige som har miljöcertifieras till den högsta miljöklassningen Breeam Outstanding. Det kan vara en av anledningarna att byggnaden röstades fram till vinnare av Årets Miljöpris av Tidskriften Betongs läsare. Betonggalan anordnas av Tidskriften Betong och priset Roger är uppkallat efter chefredaktör Roger Andersson, som grundade Betonggalan för sju år sen. Priset delas ut i åtta kategorier.

Övriga nominerade till Årets Miljöpris var Löfbergs Lilas Höglager i Karlstad, Brogården i Alingsås och Mästerhuset i Stockholm.

Nomineringsjuryn har bestått av Betongföreningens Hållbarhetsråd genom Kajsa Byfors, Svensk Betong, Pia Öhrling, Piacon och Anders Rönneblad, Cementa:

Motiveringen för att nominera Torsplan 2 lyder: "Torsplan 2 har en robust stomme av betong. Våningsplan med få pelare skapar flexibilitet och den tunga stommen skapar god inomhusmiljö med minskade temperaturväxlingar och lägre energianvändning. Den arkitektoniskt genomarbetade fasaden med sitt runda hörn består av prefabricerad betong utan synliga skarvar, en unik egenskap i storstadsmiljö."

Övriga Rogervinnare på Betonggalan:

Årets Betongkonstruktör: Jesper Krus, Strängbetong.

Årets Betongarkitekt: Ola Jonsson & Mårten Leringe, CF Möller.

Årets Betongentreprenör: Oskar Bruneby, Peab.

Ung&Tung: Therese Hellman, Skanska.

Årets Montageledare: Henrik Nilsson, Strängbetong.

Årets Betongdesigner: Agneta Jörlander.

Årets Betongforskare: Natalie Williams Portal, CBI Betonginstitutet.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.