Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nio av tio konsumenter vill producera egen energi

Publicerad: 16 juni 2009, 07:43

Allt fler hushåll kommer i framtiden att också vara producenter, och förväntar sig att energibolagen möter utvecklingen där konsumenter också kan bli egna producenter. Det visar en undersökning som CINT gjort på uppdrag av Fortum.


Undersökningen visar att intresset är stort för närproducerad småskalig produktion. Två tredjedelar anser även att det borde vara standard med möjligheter för närproduktion i nya hus, även i flerfamiljshus.

- Vi välkomnar att fler vill ta ansvar för energiproduktionen. Den närproducerade energin kommer att bli en viktig komponent för att nå målet om en minskning av CO2 utsläppen. De svenska målen för förnybart på 25 TWh till 2020, tillsammans med bland annat energieffektiviseringsåtgärder och omställningen till elbilar är förutsättningar för minskade CO2 utsläpp, säger Christian Lundberg, vd för Fortum Sverige.

Redan i dag installerar många kunder egen solvärme, biobränslepannor, vindkraftverk och värmepumpar vilka bidrar till en ökad användning av förnyelsebart. Fortum ser även ett snart genombrott för solceller och vindkraft i mindre skala.

De stora variationerna i grossistpriserna har även haft en stor påverkan hos konsumenterna.

En utvecklad marknad för närproducerad energi förutsätter att elnät, elmätare och lagringsformer av energi utvecklas - det som brukar kallas smarta nät. Den förutsätter också att kunden enkelt och säkert kan sälja sin energi, något som nio av tio gärna gör.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.