Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nu finns passivhusen i villakatalogerna

Publicerad: 20 april 2011, 07:16

Flera småhustillverkare har utvecklat extremt energisnåla typhus. Det innebär att det är betydligt enklare för en lekman att köpa ett energi- och klimatsmart hem.


Den som ska bygga en villa kan nu välja på en växande marknad av nyckelfärdiga passivhus. Flera småhusproducenter har från våren år 2011 inte bara ett energisnålt typhus i sin katalog utan flera. Det är till och med möjligt att köpa ett plusenergihus, som producerar mer energi än de boende använder.

– Vi har hittills certifierat fyra husmodeller som passivhus enligt kraven från organisationen Feby, Forum för energisnåla byggnader. Och vi kommer att certifiera övriga modeller inom kort, säger Martin Persson, vd på Ziphouse.

Företaget bygger arkitektritade hus med väggar och tak av cellplast. Byggelementen är en limmad sandwich av cellplast mellan skivor av magnesiumoxid och osb.

Det finns flera förklaringar till att de mycket energieffektiva villorna nu dyker upp i katalogerna. Att klimatfrågan fått stor uppmärksamhet i samhällsdebatten är en. Det politiska trycket är en annan förklaring, med ständigt skärpta krav på husens energianvändning.

Men även fuktskandalerna har drivit på utvecklingen. Bygger man noggrant och fuktsäkert kan man även passa på att göra konstruktionen energisnål, säger ett par av hustillverkarna.

– Byggsystemet har vi främst valt för att det är bra och fuktsäkert. Att villorna blivit passivhus var en naturlig följd av den här tekniken, säger Martin Persson, vd på Ziphouse.

Trenden får medvind av kundernas allt större intresse för design. Alla de energisnåla villor som tidningen Byggindustrin hittat har uppseendeväckande arkitektur. Exempelvis är formgivningen av plusenergihuset Bright Living från A-hus en slags klimatfunkis framtagen av kändisarkitekten Gert Wingård.

Med snygg arkitektur är det lättare att ta betalt för de något dyrare passivhusen, även om flera bolag betonar att merkostnaden inte är stor. Vacker formgivning ska även sälja in hela konceptet klimathus till ovana kunder.

– Vi bad Gert Wingård rita Bright Living-huset för att få ett slags kvitto på att det går att ge energisnåla hus en god design. Man behöver inte bo i en bunker, säger Christian Axelsson, projektledare för energieffektivt byggande på A-hus.

Villan Bright Living har trästomme. Men huskroppen är inte lika energieffektiv som ett passivhus utan bör kallas minienergihus, enligt Christian Axelsson. Men villan har så mycket solfångare och solceller på taken att huset under ett år producerar mer energi än familjen som bor i det använder. Det kan därför även kallas plusenergihus.

– Två modeller till är klara till sommaren, säger Christian Axelsson.

Emrahus, som kommer att byta namn till Igloo, bygger hus med väggar av höga cellplastblock. Kanaler i cellplasten fylls sedan med betong, som förstärker den bärande stommen. Emrahus har hittills byggt två certifierade passivhus: budgethuset Villa Ecoeko och det runda mer påkostade Villa Atrium.

– Vi kommer att passivhuscertifiera alla villor vi bygger, om kunden inte aktivt väljer bort det, säger David Hultin, säljare på Emrahus.De bästa lågenergihusen ur katalog

Passivhuscentrum har gjort en lista på de leverantörer av passivhus och lågenergihus som organisationen rekommenderar. Vid urvalet har Passivhuscentrum främst tittat på husens värmeförluster via ventilationssystemet och klimatskalet. Listan omfattar bara de företag som svarat på småhusenkäten från den regionala organisationen Hållbar Utveckling Väst.

Emrahus
Becohus
Värsåsvillan
XN-villan
Robusta stenhus
Karlsonhus
A-hus
Willa Nordic
Åsbohus
Villa Varm

Källa: Åsa Bertsch, informatör på PassivhuscentrumZiphouse

Ziphouse har hittills certifierat husmodellerna Sailhouse, Squarehouse, Linehouse och Framehouse som passivhus. Och ska fortsätta med certifiering av övriga modeller.

Företaget bygger villor med det egna byggsystemet Zipframe, självbärande sandwichpaneler som ger en konstruktion utan köldbryggor. Byggelementen är uppbyggda av cellplast limmad mellan skivor av magnesiumoxid och osb, 40 centimeter i väggarna och 50 centimeter i taken. Systemet bygger på en 80 år gammal amerikansk teknik.

– Husen blir automatiskt passivhus med vårt byggsystem. Men vi valde det främst för att tekniken är fuktsäker och lätt att kvalitetssäkra, säger Martin Persson, vd på Ziphouse.

Det finns inget organiskt material inne i väggen som kan mögla. Och om fukt tar sig in i väggar eller tak är konstruktionen diffussionsöppen, det vill säga kan släppa ut vattenånga och torka. Inte ens cellplast är tät utan snarare diffussionströg, enligt Martin Persson.

Under år 2010 byggde Ziphouse främst visningshus. Bolaget tar just nu emot order och börjar inom kort bygga de första beställda husen.

– Vi siktar på att bygga 10–15 hus under år 2011, säger Martin Persson.

Effektbehov: 10,5–11,8 watt/kvadratmeter.

Energianvändning: Det beror på brukaren, enligt Martin Persson. Men ett riktvärde är 20 kilowattimmar/kvadratmeter och år.

Pris: De olika husmodellerna kostar 19 000–21 000 kronor per kvadratmeter. Modellen Sailhouse kostar 2,3 miljoner kronor i grundutförande. Alla hus kan även köpas bara stomresta.Emrahus/Igloo

Emrahus har hittills två kataloghus som kan certifieras som passivhus när de är byggda, Villa Ecoeko och Villa Rotunda. Det berättar David Hultin, säljare på företaget.

– Vi kommer att certifiera alla hus vi bygger som passivhus om inte kunden aktivt väljer bort det, säger han.

Husen byggs av 50 centimeter tjocka och tre meter höga block av cellplast. När väggarna är resta fylls kanaler i cellplasten med betong och förstärker den bärande konstruktionen. Typhuset Ecoeko är en budgetmodell och Villa Rotunda ett exklusivt runt hus med takterass och möjlig vinterträdgård i centrum.

Emrahus AB har på grund av en gammal skuld gått i konkurs men tagit med sig kunder och underleverantörer i systerbolaget Blueprint. Bolaget och varumärket Emrahus kommer inom kort att byta namn till Igloo och vara helt inriktat på passivhus och plusenergihus.

Effektbehov: 12 watt/kvadratmeter för Ecoeko

Energianvändning: Villa Ecoeko 29 kilowattimmar/kvadratmeter och år, Villa Atrium 45 kilowattimmar/kvadratmeter och år.

Pris: Villa Ecoeko kostar 2,25 miljoner kronor. Villa Rotunda kostar 3,95 miljoner och tillvalet vinterträdgård kostar 995 000 kronor.A-hus

A-hus säljer det uppmärksammade plusenergihuset Bright Living. Typhuset har marknadsförts med tungt PR-maskineri som en del av One tonne life, ett projekt där en barnfamilj ska försöka minska sina utsläpp av växthusgaser till motsvarande 1 ton koldioxid per person.

– Vi har två modeller till klara till sommaren, säger Christian Axelsson, projektledare för energieffektivt byggande på A-hus.

Huset Bright Living har trästomme. Delar av konstruktionen är certifierad passivhusteknik, exempelvis ytterväggen. Men klimatskalet är inte lika energieffektivt som det hos ett passivhus. Villan bör därför kallas minienergihus, enligt Christian Axelsson.

Men halva taket och en långsida på villan är täckt med solceller samt carportens tak med solfångare. Det innebär att huset under ett år producerar mer energi än familjen som bor i det använder.

Effektbehov: 20 watt/kvadratmeter.

Energianvändning: 34 kilowattimmar/kvadratmeter och år.

Pris: 3,36 miljoner kronor nyckelfärdigt, varav 160 000 kronor är merkostnaden för ett mer välisolerat klimatskal och extra energiteknik.Värsåsvillan

De flesta av Värsåsvillans husmodeller kan med lite modifieringar av konstruktionen byggas som passivhus. Men företaget har även tagit fram typhuset B137 Passiv som är ett passivhus redan i katalogen, berättar Christer Hjälm, teknisk utvecklingsledare på Värsåsvillan.

Huset har träregelstomme med isolering av mineralull i väggar och tak. Grunden är en betongplatta gjuten på markisolering av cellplast.

Effektbehov: 12 watt/kvadratmeter

Energianvändning: 27 kilowattimmar/kvadratmeter och år.

Pris: 1 238 000 kronor inklusive moms för byggsats eller 2 493 000 kr om det köps nyckelfärdigt från en byggentreprenör.Karlsonhus

Alla Karlsonhus byggs med energi- och klimatpaketet Ekomer. Husgrunden är en isolerande platta av återvunnet glas. Husen har en lufttät men diffusionsöppen trästomme med cellulosaisolering.

Istället för plastduk som ångbroms använder företaget använder osb-skivor av limmad träflis och tejpar skarvarna. Karlsonhus har valt en obs-skiva utan formaldehyd, som är allergiframkallade. Rågolven läggs med råspont istället för spånskiva, av samma anledning. Solfångare ingår som standard.

Effektbehovet har bolaget inte räknat fram.

Energianvändning: 30 - 35 kilowattimmar/kvadratmeter och år.

Pris: 18 000–20 000 kronor per kvadratmeter.Robusta Stenhus

Alla villor från Robusta Stenhus serie ”Robust” går att få som standardhus eller passivhus. Stommen byggs av prefabricerad lättklinker och fasaderna går att få med puts eller av tegel. Innerväggarna putsas och målas eller bredspacklas så att de kan få tapeter.

– Vi har valt att jobba med stenhus eftersom det ger fuktsäkra och hållbara konstruktioner, säger Ola Henriksson, utvecklingschef på Robusta Stenhus.

Effektbehov: 12 watt/kvadratmeter.

Energianvändning: 41 kilowattimmar/kvadratmeter och år.

Pris: 2 810 000 kronor

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.