Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nu går Soltech ut på börsen

Publicerad: 25 maj 2015, 10:50

Bild 1/3  Frederic Telander visar den halvgenomskinliga tunnfilmssolcellen Soltech Supreme ST.

Foto: Elin Bennewitz

Soltech Energy började som ett projekt på KTH i slutet av 1990-talet. De lanserade sin första produkt 2006 och i sommar ska företaget börsnoteras. ”Vi har gjort mycket på kort tid. Nu är vi mitt uppe i processen för börsintroduktion”, säger vd Frederic Telander.


Soltech Energy är kanske mest kända för sina takpannor av glas. De fanns med redan när företaget lanserade sin första produkt 2006 – en luftbaserad solfångare. För produkten belönades de med Nordbyggs Guldmedalj för hetaste materialnyhet 2010. Sedan dess har mycket hänt. Den luftbaserade solfångaren har ersatts av en vattenbaserad dito och flera nya produkter och verksamhetsområden har tillkommit.

– Vi har en färdig struktur nu, och som nästa steg ska vi bygga vidare på det vi har, säger vd Frederic Telander.

Målet är en börsintroduktion med en första preliminär handelsdag på First North vid Nasdaq Stockholm den 24 juni. Den färdiga struktur som Frederic Telander pratar om består av tre delar. Grunden är de egenutvecklade solenergilösningarna.

– Vi försöker hitta flera funktioner i samma lösning. Takbeläggning och solceller i ett. Eller solavskärmning och solceller i ett. Integrerade lösningar – det är vår livsnerv, säger Frederic Telander.

Ett annat ben är företaget Wasa Rör med fokus på energieffektivisering som Soltech förvärvade 2014. Det tredje benet är ett nystartat samarbete med kinesiska Advanced Solar Power. Tillsammans ska de installera, äga och drifta solenergianläggningar på stora fastigheter i Kina.

– Fastighetsägaren som upplåter sitt tak till oss betalar ingenting för anläggningen men åtar sig i gengäld att köpa elen som anläggningen producerar till rabatterat pris i förhållande till gällande marknadspris. Vi byggde och driftsatte två testanläggningar under 2014 som ger cirka 20 procent i årsavkastning på investerat kapital, säger Frederic Telander.

Den goda avkastningen beror delvis på subventioner från kinesiska staten. Fastighetsägarna betalar cirka en krona per kilowattimme för elen som anläggningarna producerar. Utöver det finns ett bidrag från kinesiska staten. Bidragen är till för att uppnå Kinas mål att ha 200 GW installerad solenergikapacitet till 2020.

Soltech Energys tre ben

■ Produkter som integrerar solels- eller solvärmeproduktion med andra funktioner, där bland annat deras takpannor av glas ingår.
■ Det helägda dotterbolaget Wasa Rör som de förvärvade 2014 som jobbar med energieffektivisering. Fokus är injustering av vätskeflöden i värmesystem snarare än tilläggsisolering.
■ Ett bolag under bildande som de samäger med kinesiska Advanced Solar Power. Företaget installerar, äger och ansvarar för driften av solenergianläggningar på större fastighetstak.

Soltech Energys största produkter

Soltech Sigma. Under takpannor av glas placeras vätskeburna absorbatormoduler med integrerad bärläkt. Solvärmen lagras i en ackumulatortank ansluten till husets uppvärmningssystem.
Soltech Power. Påminner om Soltech Sigma men producerar el i stället för värme. Under takpannorna av glas ligger bärläkt och mellan läkten ligger tunnfilmssolceller.
Soltech Supreme. Tunnfilmssolceller som kan installeras på tak eller fasad. De kan även fungera som tätskikt.
Soltech Supreme ST. Tunnfilmssolceller som finns i olika genomskinlighetsgrad och kan användas till exempelvis tak och väggar i uterum.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.