lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nu kan du testa Boverkets klimatdatabas

Publicerad: 2 mars 2021, 13:13

Boverket har lanserat en testversion av sin klimatdatabas där det går att söka på byggprodukters klimatpåverkan.

Foto: Anders Siljevall

Från och med nästa år ska det bli krav på klimatdeklaration av nya byggnader. Men redan nu har Boverket lanserat en databas som listar byggprodukters klimatpåverkan.

Ämnen i artikeln:

KlimatneutralitetBoverkethållbart byggandeklimatpåverkan

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Från januari 2022 måste en byggherre redovisa byggnadens klimatpåverkan innan kommunen kan meddela slutbesked. Syftet är att minska utsläppen av växthusgaser och öka kunskapen i branschen om hur klimatpåverkan från byggskedet kan minskas.

– Klimatomställningen är en utmaning vi delar med resten av världen och detta kommer öka branschens konkurrenskraft. Vi har i uppdrag att underlätta införandet av regler om klimatdeklarationer och vi ser det som särskilt viktigt att stötta små och medelstora byggherrar samt byggentreprenörer, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Byggare uppmanas testa sina utsläpp

Redan nu har Boverket släppt en testversion av sin klimatdatabas, som ska fungera som stöd till byggbranschen i beräkningar av en byggnads klimatpåverkan.

Databasen innehåller typiska data för den klimatpåverkan som olika byggprodukter eller bränsleslag har.

Testversionen av klimatdatabasen kommer att vara öppen för synpunkter fram till den 7 maj. 

Boverkets klimatdatabas hittar du här 

Även Finland har i dagarna infört en klimatdatabas. Data i klimatdatabaserna är landspecifika, men metoden för att utveckla klimatdata har gjorts på samma sätt. De senaste åren har länderna i Norden samarbetat kring byggregler och sektorns klimatpåverkan.

– De nordiska bostads- och byggministrarna godkände hösten 2020 en ny handlingsplan för perioden 2021 – 2024, med målet att få en mer klimatvänlig byggsektor i Norden. Satsningen är en del av arbetet för att nå vår vision om att Finlands och Sveriges klimatdatabaser är ett viktigt steg för att nå de höga ambitionerna om en nordisk byggsektor med betydligt lägre miljö- och klimatpåverkan, säger Paula Lehtomäki, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.

LÄS MER: Nordiska ministrar enades om gemensamma byggregler

Under 2021 inleds flera nya samarbetsprojekt som syftar till att utveckla en mer hållbar och konkurrenskraftig nordisk bygg- och bostadssektor, framgår det av ett pressmeddelande från regeringen.

– Jag är glad att Sverige och Finland är i framkant för att påskynda omställningen till ett mer hållbart byggande med minskad miljö- och klimatpåverkan. Tillsammans kan Norden visa på möjligheterna att förena klimatomställningen med välfärd och god konkurrenskraft, säger  bostadsminister Märta Stenevi.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev