Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny asfalt sparar pengar och miljö

Publicerad: 23 september 2008, 11:55

Vägverket har vidareutvecklat en metod för asfaltläggning på vägar som sparar pengar och miljö.


Dessutom ger den nya metoden ökad säkerhet på vägarna tillsammans med en bra körupplevelse. Med den nya metoden håller vägen i 15–20 år, vilket är längre än med dagens metoder.
Det uppger Vägverket i ett pressmeddelande.
Bakgrunden är bland annat det höga oljepriset och intresset för klimatsmarta alternativ.
Metoden kallas indränkt makadam tät (IMT) och ingår som en av flera metoder bland de så kallade kalla teknikerna. Skillnaden mot traditionell asfalt är att stenmaterial och emulsion läggs ut kallt direkt på vägen. Med traditionella metoder används asfalt som tillverkas i ett asfaltverk och sedan transporteras ut till vägen, där den läggs ut varm.
Den nya metoden passar att lägga på vägar där man har lite tyngre transporter med en årsdygnstrafik på upp till cirka 2000 fordon. Efter ett år har vägen uppnått perfekt skick och kan inte urskiljas från en traditionell asfaltväg, förutom att den har en något högre friktion, vilket gör den säkrare att använda, skriver Vägverket.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.