Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny byggskiva kan minska klimatutsläppen

Publicerad: 10 november 2011, 10:12

Ny klimatanpassad skiva ska lyfta försäljningen för sydsvenskt företag.


Efterfrågan på oorganiska våtrums- och vindskyddsskivor är hög. Men svensk byggbransch är fortsatt skeptisk mot magnesiumoxidskivor. Därför utvecklar det sydsvenska byggmaterialföretaget Honeycore en ny oorganisk skiva av en klimatvänlig cement.

– Vi räknar med att Gaia-board ska ge 50 procent lägre koldioxidutsläpp än dagens fibercementskivor. Men det är baserat på konservativa beräkningar och vi hoppas koldioxidutsläppen blir ännu lägre, säger Jacob Ursing.

I maj 2011 rapporterade tidningen Byggindustrin om bristande kvalitetskontroll av våtrums- och vindskyddsskivor gjorda av magnesiumoxid, ett billigt och mögelresistent alternativ till glasfiberklädda gipsskivor.

Kvalitetsproblemen gjorde att försäljningen på den svenska marknaden avstannade. Även Honeycore, vars magnesiumoxidskivor är kvalitetstestade av SP, drabbades av den minskade efterfrågan.

– Nu är det vi och ett fåtal stora företag som fortfarande försöker sälja magnesiumoxidskivor. Vi arbetar långsiktigt med att sprida kunskap kring produkten. Det tar tid men jag tror att det är värt det, skivorna har stora förtjänster jämfört med andra produkter på marknaden, säger Jacob Ursing, vd på Honeycore.

Parallellt med satsningen på magnesiumoxidskivor utvecklar företaget flera andra oorganiska skivor. En av produkterna, Gaia-board, är gjord av geopolymercement, ett klimatvänligt alternativ till vanlig portlandcement. Råvarorna är återvunnen aska och slagg. Skivan fick nyligen 4,5 miljoner kronor i utvecklingsbidrag från Eurekas Eurostars-program, ett innovationsprojekt som finansieras av EU-kommissionen och 33 deltagande länder.

– Det finns inga geopolymercementskivor på marknaden idag, det är en helt ny cementkemi, säger Jacob Ursing.

Honeycore räknar med försäljningsstart för skivan år 2015. Priset blir jämförbart med det för andra oorganiska skivor.

Bolaget utvecklar även ett väggelement baserat på ett granulat av återvunnen portlandcement. Under rätt förutsättningar absorberar portlandcement upp till 60 procent av den koldioxid som bildas vid tillverkningen. Det sker snabbt, på cirka tio år, om materialet finfördelas och förvaras torrt och välventilerat. I deponi tar samma process flera århundraden.

– Det är angeläget att vi hittar alternativa lösningar till våra traditionella cementprodukter och vi söker en byggpartner här. Idag är cement den tredje största koldioxidkällan i världen, säger Jacob Ursing.

FAKTA
Geopolymerer är oorganiska ämnen nära besläktade med natursten som kan användas för att tillverka klimatvänlig cement. Till skillnad från vanlig portlandcement ger geopolymercement inte koldioxid som biprodukt vid tillverkningsprocessen. Dessutom krävs betydligt lägre temperaturer vid tillverkningen, cirka 750 grader jämfört med 1500 grader vid traditionell cementindustri.
Källa: Geopolymer Institute, www.geopolymer.org

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.