söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny certifiering av hållbar stadsutveckling

Publicerad: 3 juli 2015, 12:46

Stadsdelen Rosendal i Uppsala är först ut att gå med i Citylabs. Foto: Rosendal Fastigheter

Sweden Green Building Counsil, SGBC, lanserar en ny certifiering av hållbara städer. Kompetensplattformen heter Citylab och certifieringen sker i tre steg.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015SGBCBuilding Sustainabilityhållbart byggandecertifieringISO-certifiering

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det var under Almedalsveckan i Visby på Gotland som den ideella föreningen Sweden Green Building Counsil, SGBC, lanserade Citylab – stöd för hållbar stadsutveckling.

– Citylab ska ge konkret hjälp i vardagen vid stadsutvecklingsprojekt. Genom att vara med ska man vinna både tid och pengar, sa Ann-Kristin Belkert, chef för hållbar stadsutveckling på SGBC, när hon berättar om projektet vid forskningsrådet Formas seminarium i Almedalen.

SGBC betecknar Citylab som en kompetensplattform med tre delar: Citylab Action, där man kan registrera sitt stadsutvecklingsprojekt för att få stöd med process och certifiering. Citylab Learning som har utbildningar och Citylab Network som är ett personligt nätverk för dem som jobbar med hållbar stadsutveckling.

Förhoppningen är att Citylab ska driva på utvecklingen mot hållbara städer. Själva certifieringsprocessen sker i tre steg: I planeringsskedet certifieras hållbarhetsprogram och handlingsplaner. Den slutliga certifieringen görs efter att projektet är helt genomfört och resultaten kan utvärderas.

Det första projektet som registrerats i Citylab är Rosendal i Uppsala kommun. Fram till den 30 oktober kan registrera sitt projekt.

De som registrerar sitt projekt åtar sig då att föjla upp och analysera mål, att upprätta hållbarhetsprogram och handlingsplan för den och att medverka i kompetensträffar.

Relaterade artiklar

Ny tjänst från SGBC ska ge hållbara städer

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev