Hållbarhet
Ny certifiering ska fokusera på drift och förvaltning
Publicerad: 15 januari 2019, 05:25
Åsa Wahlström är till vardags anställd på CIT Energy Management, ett dotterbolag till Chalmers Industriteknik, där hon är affärsområdeschef. Foto: Catharina Fyrberg
I vår lanseras landets första certifiering gällande byggnaders drift och förvaltning. "För att nå klimatmålen måste vi även jobba med befintliga byggnader", säger projektledaren Åsa Wahlström.
Sweden Green Building Council (SGBC) håller redan i trådarna för certifieringen Miljöbyggnad. Nu är det tänkt att den ska kompletteras med certifieringen Miljöbyggnad Drift och Förvaltning. Certifieringar av byggnader som finns idag fokuserar huvudsakligen på nyproduktion, men nu har turen alltså kommit till det befintliga beståndet. Arbetet med Miljöbyggnad Drift och Förvaltning startade för ett och ett halvt år sedan och projektgruppen har sedan dess rest runt i landet och haft hearingar med branschen om deras behov.
– Där kom det bland annat fram önskemål om att certifieringen måste gälla sådant som fastighetsägarna själva har rådighet över, alltså inte ha med transporter eller markfrågor till exempel. Nyttjandet av resurser kommer däremot att vara med. Det gäller bland annat vattenanvändning, återvinning och avfallshantering, säger Åsa Wahlström.
Följer miljöbyggnads upplägg
Åsa Wahlström är till vardags anställd på CIT Energy Management, ett dotterbolag till Chalmers Industriteknik, där hon är affärsområdeschef. Hon är även projektledare för arbetet med att ta fram Miljöbyggnad Drift och Förvaltning.
– Vi har kommit fram till att det måste finnas vissa baskrav i certifieringen som gör att lagarna följs. I den delen har vi tittat mycket på miljöbalken och vad som måste uppfyllas där. Det kan handla om alltifrån skadedjur och radon till att ha koll på kemikalier, legionella eller inomhustemperatur, berättar hon.
Den nya certifieringen kommer att följa Miljöbyggnads upplägg med fokus på främst materialval, energi och inomhusmiljö. Två ytterligare indikatorer har dock lagts till och den ena gäller hälsa, som täcker in bland annat rökförbud i fastigheter eller tillgång till cykelparkering.
– Vi har även lagt till skicket på byggnaden och att det ska göras en värdering som man kan utgå ifrån när det kommer till att ta ställning om man ska satsa på bevarande eller renovering.
Ska pusha lagom
När Miljöbyggnad Drift och Förvaltning tas i bruk försvinner systemet Miljöstatus som har använts sedan början av 2000-talet men inte varit lika heltäckande. Det har drivits av ett flertal företag där Hifab och WSP nu sitter med i projektgruppen på SGBC istället. 15 pilotbyggnader, bland annat flerbostadshus, en järnvägsstation och kontor i olika delar av landet har ingått i förstudien. Testperioden har pågått hösten 2018 och nu sammanställs resultaten.
– Deltagarna är fastighetsägare som vill vara med och utvecklas och ha ett system att följa som leder till bättre förvaltning. Certifieringen får inte vara för svår och inte för lätt, den ska pusha lagom mycket framåt och driva på utvecklingen hoppas jag, säger Åsa Wahlström.