Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny förpackning minskar Cementas utsläpp

Publicerad: 3 december 2015, 11:52

Cementa byter förpackningsmaterial på sina cementsäckar.. Pappersförpackningar försvinner och från och med 1 januari 2016 paketeras cementen i stället i plast.

Ämnen i artikeln:

pappercementCementahållbart byggandemiljöarbetekoldioxidutsläppplast

Förändringen innebär miljömässiga fördelar. Dels håller plastade cementsäckar dubbelt så länge som i papp, dels kommer förändringen att medföra att kasserade säckar  reduceras med två tredjedelar, vilket bland annat beror på att hållbarheten fördubblas. Det medför eligt Cementas beräkningar att utsläppen minskar med 700 ton koldioxid.

Investeringen kopplat till bytet av säck är på 20 miljoner kronor och medför att Cementa inom några år kommer att kunna producera upp till två miljoner säckar med cement årligen.

– Vi tycker att bytet av material från papper till plast för våra säckar är ett bra steg för att kunna fortsätta leverera det bästa byggmaterialet till den svenska marknaden säger Matilda Hoffstedt fabrikschef Cementa Skövde.

Fördelar med att säcka cement i plast är bland annat att hållbarhetstiden på cementet ökar från 6 till 12 månader. I dagsläget är det tre procent cementsäckarna som kasseras varje år därför att hållbarhetsdatum har passerats och cementen försämrats. Detta kan minskas till en procent vilket  minskar utsläppen ordentligt.  Förändringen är en del av Cementas pågående miljöarbete.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev