Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny internationell organisation ska stödja förnybar energi

Publicerad: 26 januari 2009, 09:02

Den nybildade internationella organisationen Irena ska samla kunskap om och finansiera utvecklingen av förnybar energiproduktion. Organisationen kan på sikt bli ett nytt FN-organ.


Irena är en förkortning av International Renewable Energy Agency. Organet ska bli en kunskapsbank som kan erbjuda stöd med teknisk expertkunskap. Men även finansiering av olika projekt inom förnyelsebar energi.

Processen med att utse en generalsekreterare har inletts. Tyskland, Danmark, Österrike och Indien har visat intresse för att sköta själva sekretariatet. Den preliminära budgeten för organisationen är 200 miljoner kronor om året.

På sikt kan Irena bli ett FN-organ som atomenergiorganet IAEA. Alternativet är att stå på egna ben som energiorganet IEA, rapporterar Dagens Nyheter.

Bakgrunden är prognoser om att energibehovet kommer att öka med 50 procent fram till år 2030. Det kommer att öka utsläppen av koldioxid med 60 procent om energin produceras av fossila bränslen, enligt det tyska miljöministeriet.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.