Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny lag kan ge fler solceller på hustak

Publicerad: 18 maj 2011, 20:02

Med nettodebitering skulle småskaliga elproducenter kunna lagra sin el i nätet.


Ändra lagen så att hus med solceller får lagra sin el i det svenska kraftnätet, anser Svensk Energi och fyra andra organisationer. Systemet kallas nettodebitering och innebär att den el som matas ut på elnätet ska kunna tas tillbaka under samma kalendermånad utan att det läggs på skatter och avgifter.

– Nettodebitering gör det enkelt för elkunden och ger bara något mer administration för elnätbolaget, säger Anders Richert, chef för enheten nät på Svensk Energi.

I dag är det mest lönsamt att använda sin egen el direkt när den produceras. Då går elmätaren långsammare och man köper mindre el av sitt elbolag. Men på dagen när solen skiner är elbehovet litet i privatbostäder, då är de flesta i familjen på jobbet eller i skolan.

Överskottselen matas i stället ut på elnätet och kan användas av någon annan. Att få betalt för energin är krångligt så energin ges i de flesta fall bort gratis. Vill husägaren använda lika stor mängd el på natten till att ladda sin elbil får hon köpa tillbaka den till marknadspris med moms, rörlig nätavgift, energiskatt och elcertifikatavgift.

Om ett nytt system för nettodebitering införs slipper husägaren de här avgifterna på en elmängd motsvarande den egna produktionen. Elnätsbolaget summerar helt enkelt produktion och konsumtion och ser till att kunden bara betalar för mellanskillnaden.

Nettodebiteringen kan uppmuntra fler att investera i exempelvis solceller eller mindre vindkraftverk. En mer utbyggd småskalig elproduktion ger en flexiblare elmarknad samt fler kunniga och energimedvetna elkunder, argumenterar organisationerna.

Dessutom skapar det en elproduktion som är mindre sårbar för elavbrott vid exempelvis stormar då nedfallna träd kan slå ut en central kabel.

Den statliga Nätanslutningsutredningen föreslog år 2008 att nettodebitering skulle införas. Ingen lagändring har hittills skett men ett sådant förslag behandlas just nu av Näringsdepartementet.Så säljer du din el

För att kunna sälja överskottet av sin egenproducerade el behöver man en elmätare som både mäter vad som kommer in i huset och vad som går ut på elnätet.

Elnätbolagen är sedan den 1 april 2010 skyldiga att installera en sådan gratis, om elkunden köper mer el än den säljer. Men sedan måste kunden själv hitta en köpare till elen. Köparen kan vara ett elhandelsbolag eller det lokala elnätbolaget.

Eftersom det kräver en omfattande administration att hantera bland annat elmängd, elcertifikatsavgifter och nätavgifter är få bolag intresserade av att köpa småskalig el. Om de ändå är det får kunden ett lågt pris för energin, runt 50 öre per kilowattimme. I dag skänker därför de flesta med nätanslutna solceller eller vindkraftverk bort sin överskottsel.

Detta motsvarar bara någon eller några hundralappar per år. Men systemet skickar fel signaler, anser organisationen Svensk Energi, LRF, Företagarna, Svensk Solenergi, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation samt Bengt Stridh, privat pionjär inom produktion av solel.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.