Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny mötesplats för hållbart byggande

Publicerad: 12 november 2015, 07:17

Bild 1/2  Arkitektkontoret C.F. Møller har i samarbete med Knivsta kommun tagit fram ett förslag för Trähus Ett. En ny stadsdel ska ta form och Trähus Ett ska vara en katalysator och mötesplats för att inspirera till utformningen av Nydal. Foto: C.F. Møller

Trähus Ett håller på att ta form i Knivsta. Ett demonterbart passivhus ska bli mötesplats för den senaste spjutspetstekniken inom hållbart byggande. "Byggnaden ska bli ett slags showroom för hållbart stadsbyggande", säger Martin Wetterstedt, energiansvarig i Knivsta kommun.

Ämnen i artikeln:

passivhushållbart byggandeKnivsta

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Strax intill pendeltågsstationen i Knivsta, på sträckan mellan Stockholm och Uppsala, ligger ett näst intill orört område som till att börja med ska innehålla bostäder och lokaler för cirka 2 000 personer. I stadsdelen Nydal är det tänkt att en flexibel och mångfacetterad energiproduktion, gärna med småskaliga lösningar, ska släppas fram. Inför exploateringen ska Trähus Ett byggas på området redan under 2016. Där ska lösningar som är bäst utifrån ett livscykelperspektiv testas och presenteras, och därefter fungera som inspiration inför kommande stadsplanering.

– Det ska bli en demonterbar byggnad i förnyelsebara material som exempelvis skulle kunna innehålla utställningsytor, konferenslokaler, plats för medborgardialog och för exploateringskontoret, säger Martin Wetterstedt.

Knivsta kommun höll i oktober en workshop tillsammans med Färgfabriken där intresserade bjöds in för att diskutera byggnadens funktion. Leverantörer inom hållbart byggande inbjuds både att bidra med material och tekniska lösningar till byggnaden, samt att ställa ut sina produkter i det färdiga huset. Tanken är att det ska vara ett plusenergihus som utvecklas ett steg längre så att det kan fungera off-grid året runt.

En möjlig teknisk lösning för det är exempelvis genom en kombination av solel, solvärme med ackumulatortank och mikrokraftvärme. Att nyttja mikrokraftvärmen när elpriset är som högst och samtidigt spara värmen som inte används omgående i en ackumulatortank, skulle även kunna leda till att man klarar sig utan fjärrvärme och den installationskostnad den för med sig.

– Vi vill komma ett steg längre än vanliga plusenergihus som har ett elöverskott på sommaren som köps tillbaka på vintern. Målet är i stället att även kunna producera ett elöverskott vintertid, säger Martin Wetterstedt.

Arkitektkontoret C.F. Møller är engagerat i projektet.

– Vi hoppas att byggbranschen i allt större grand ser möjligheterna och för att bidra till de definierade miljömålen och en koldioxidneutral framtid. Träbyggnader kan stå i flera hundra år och kommer att vara en tongivande del av framtidens arkitektur, säger Ola Jonsson Studiochef vid arkitektkontoret C.F. Møller.

Trähus Ett ska upphandlas efter årsskiftet och vara klart hösten 2016. Samråd inför den första etappen av Nydal beräknas till februari 2016.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev