Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny sajt ska underlätta hållbar renovering

Publicerad: 5 juni 2019, 08:51

I dag lanseras Bygg klimatsmart som ska underlätta för fastighetsägare att renovera hållbart. "Vi vill visa att man själv kan påverka framtidens klimat genom att efterfråga fler hållbara alternativ, säger Johan Nuder, koordinator på Informationscentrum för hållbart byggande."

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Byggnader är en av de största klimatbovarna. 37 procent av all energianvändning kommer från byggsektorn och branschen släpper ut 21 procent av alla växthusgaser. Det kan jämföras med de årliga utsläppen från svenska personbilar som är cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

En stor del av miljöpåverkan kommer från renoveringar. Nu lanserar Informationscentrum för hållbart byggande Bygg klimatsmart, en webbsida ger samlad information om hur man kan renovera hållbart.

– Med initiativet Bygg klimatsmart vill vi göra informationen om hållbar renovering mer lättillgänglig för såväl villaägaren som för bostadsrättsföreningen och ägare av mindre hyresfastigheter, säger Johan Nuder.

Informationscentrum för hållbart byggande har bland annat skapat en virtuell hållbarhetsexpert, som kallas för Husbusen. Hen kommer att dela med sig av tips om hur man renoverar hållbart på Youtube, Instagram och Facebook.

Genom att göra medvetna materialval och genomföra energieffektiviseringar kan man minska mängden material och mängden energi som går åt under en byggnads livscykel.

– Vi vill visa att man själv kan påverka framtidens klimat genom att efterfråga fler hållbara alternativ med kloka materialval och mer energieffektiva byggnader, utan att skapa ännu mer klimatångest, säger Johan Nuder.

Renoveringen är en viktig del av byggsektorns påverkan. Det är också här som miljöpåverkan är störst.  I Sverige finns det cirka 4,9 miljoner bostäder och de befintliga bostäderna använder mer än dubbelt så många kilowattimmar per kvadratmeter och år jämfört med de nyproducerade. Det tillförs dessutom bara drygt 1 procent nya bostäder varje år.

– Så det är i det befintliga beståndet den stora klimatutmaningen ligger, säger Johan Nuder.

Så renoverar du klimatsmart

Välj rätt virke

■ 

Välj certifierat trä.

Välj lärkvirke eller kärnvirke av tall som innehåller naturligt rötskydd.

Använd NTR-systemet till hjälp när tryckimpregnerat virke ska köpas.

Välj rätt färg för hälsan och miljön

Läs på om ingredienser och ställ frågor om innehåll till proffsen i din fackhandel.

Vädra när du målar.

Lämna överbliven färg till en miljöstation.

Välj giftfritt lim och fog

Fråga i din fackhandel efter miljöbedömda produkter.

Lim och fog kan innehålla hälsovådliga kemikalier – använd inte mer än vad som behövs och lämna överblivet material till en miljöstation.

Använd rätt skyddsutrustning.

Fler tips hittas här https://byggklimatsmart.se/

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev