Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny sida

Publicerad: 23 september 2008, 12:48

Luft, utgiven av Balkong Förlag, är boken för fackfolk som bidrar till att öka medvetenheten om inomhusluftens betydelse för människans hälsa och välbefinnande. I den vackra rikt illustrativa boken med en mångfald av bilder förklaras komplicerade samband på ett förståeligt sätt.


Utgivare och producent av boken är Swegon Air Academy som också är ett forum för objektiv och företagsneutral förmedling av kunskap och erfarenheter från luftbehandlings- och inneklimatområdena. I boken Luft, en antologi på 600 sidor beskrivs luftens väg från uteluftsintaget genom ett tänkt luftbehandlingssystem, via den betjänande lokalen och ner i våra lungor.

Luft vänder sig till personer som har intresse och behov av att veta mera om luften vi andas och hur den påverkar oss men framförallt till dem som har möjlighet att påverka byggnadens utformning och inneklimat.

I avsnittet Luftens historia frågar arkitekterna Rasmus Waern och Gert Wingårdh hur det kan komma sig att utomhusluft nästan alltid står för något himmelskt, medan inomhusluft beskrivs som olika grader av helvetet. Till och med påtaglig dålig luft kan accepteras utomhus men knappast inomhus.

Professor emeritus Enno Abel, CIT Energy Management i Göteborg berättar om byggherren och byggprocessen och vilka krav som måste uppfyllas när det gäller inomhusklimatet och docent Lars E Ekberg, berättar om det termiska klimatet. Om till exempel ytorna i ett rum har omkring samma temperatur som luften räcker det att bedöma temperaturen genom mätning av just lufttemperaturen. I många fall, till exempel i hus med stora glasade fasader kan dock kroppens värmebalans starkt påverkas av värmestrålning från eller till olika omgivande ytor.
Johnny Andersson, teknisk direktör, Ramböll Sverige, Stockholm, talar om det luftburna ljudet. Det passerar lätt genom små springor och sprickor. Rör, kablar och kanaler som passerar genom väggar med krav på ljudisolering behöver tätas noggrant. Därför är det viktigt att bullrande installationer och utrustning placeras lång bort från så kallade ”känsliga” rum.

Boken Luft finns i svensk och i engelsk version Air. Den finns att beställa via Balkong Förlag.

Fakta
Luft/Air, inbunden
Text: Swegon, Conny Nilsson
Form: Torbjörn Lenskog
Sidor: 624
Format: 190 x 289 mm
Cirkapris: 800 kr plus moms

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.