Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny solteknologi ger billigare varmvatten

Publicerad: 17 februari 2011, 14:16

Genom att koppla solfångare till den befintliga varmvattenberedaren blir det lönsammare att installera solvärme.


Luis Ricardo Bernardo har lagt fram en licentiatavhandling vid Lunds tekniska högskola. Han är doktorand i energi- och byggnadsdesign och presenterar i sin forskning hur fler hushåll kan få eget varmvatten från solvärme. Dessa hushåll beräknas kunna spara cirka 2000 kronor om året med solinvesteringen.

– Vi har byggt och testat systemet i vårt labb. Under våren kommer vi att installera en prototyp i några hus. Därefter siktar vi på att utveckla en kommersiell produkt tillsammans med industrin, säger Luis Ricardo Bernardo.

I Luis Ricardo Bernardos modell installeras solfångaren på taket och kopplas till den befintliga varmvattenberedaren inomhus. Systemen som finns ute på marknaden i dag kräver till skillnad från hans idé att varmvattenberedaren byts ut. Lösningen är relevant för främst eluppvärmda hus med befintlig varmvattenberedare, vilket enligt Luis Ricardo Bernardo uppgår till cirka en halv miljon hus i Sverige i dag.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.